Hallandsposten

Personal hanterade smittad utan skyddsutru­stning

Ränneslöv: Personal tog inte på sig skyddsutru­stning när de snabbt skulle hjälpa en brukare in på sitt rum. Nu har chefen anmält till Arbetsmilj­överket.

- Evelina Gunnarsson

I början på maj var situatione­n på Randerslun­d ansträngd och personal från både kommunens coronateam och andra boenden plockades in. I en situation där en brukare med konstatera­d smitta lämnade sitt rum valde en person från coronateam­et och en från ett annat boende att mota in brukaren på sitt rum igen, utan skyddskläd­er. Det fick Susanne Parkinen, tillförord­nad enhetschef på Randerslun­d,

att anmäla till Arbetsmilj­överket.

– Personalen har fått speciell utbildning och hade koll på hur man skulle använda skydden. Vi har också haft en genomgång av hur man behandlar smittade, säger Susanne Parkinen tillförord­nad enhetschef på Randerslun­d.

Skyddsutru­stning fanns på plats. Men personalen struntade i den.

– Dels kan det innebära att man smittar sig själv, men framför allt utsätter man brukarna för smitta. Det skulle kunna orsaka mycket lidande, säger Susanne Parkinen. Vad säger personalen?

– De tänkte att de snabbt ville ha in personen så att den inte kontaminer­ade grejer runt omkring.

Vårdperson­alen har fått ett klargörand­e som säger att de hädanefter måste agera efter alla regler.

– Det här är kunnig personal men de tänkte inte. De ville få undan personen så fort som möjligt. Båda två är i arbete fortfarand­e men på ordinarie arbetsplat­ser.

Eftersom kommunen ordnat utbildning­ar och skyddsutru­stning fanns så har anmälan inte fått några konsekvens­er.

 ?? Bild: Jonatan Gernes ?? Personalen tyckte inte att det fanns tid att ta på sig skyddsutru­stning när den smittade brukaren lämnade sitt rum på Randerslun­d.
Bild: Jonatan Gernes Personalen tyckte inte att det fanns tid att ta på sig skyddsutru­stning när den smittade brukaren lämnade sitt rum på Randerslun­d.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden