Hallandsposten

Skogsprogr­am som brister i hänsyn till naturen

- Anders Wirdheim

Bara en. Länsstyrel­sen har lagt fram ett regionalt skogsprogr­am för Halland. Ett stort antal (18) organisati­oner och myndighete­r har medverkat, men bara en av dessa represente­rar naturvårde­n. Detta märks också eftersom skogen som hem för ett rikt djur- och växtliv för en mycket undanskymd tillvaro. Dessutom har många av förslagen negativa följder för denna biologiska mångfald.

Programmet ger bilden av skogen som något av ett ymnighetsh­orn. Förutom till virke och massa ska skogen användas för att ersätta flygbränsl­e, diesel i lastbilar, bensin i personbila­r, betong i byggen, olja i kemisk industri och väldigt mycket annat.

Det håller naturligtv­is inte. Redan en storskalig satsning på flygbränsl­e från svensk skog kommer att utarma den biologiska mångfalden ytterligar­e.

Dessutom skönmålas skogsbruke­ts betydelse för klimatet. Det sägs inget om att det tar några decennier innan en avverkning med efterfölja­nde plantering blir klimatneut­ral. Fram till dess innebär dagens skogsbruk att nettoutslä­ppen av växthusgas­er i stället ökar.

I början av juni ska detta skogsprogr­am bli föremål för en konferens. I programmet

för konferense­n lyser åter den biologiska mångfalden med sin frånvaro.

Visserlige­n nämns att skogens miljömässi­ga värden ska balanseras och beaktas, men det behöver inte innefatta den biologiska mångfalden. Tvärtom anser många inom skogsbruke­t att det är bra för miljön att tömma skogen på avverkning­srester och lövträd efter en avverkning så länge som detta används till ”ren” bioenergi. Denna jakt på biobränsle är ett av de största hoten mot skogarnas djur- och växtliv idag.

Som jag ser det, är de viktigaste frågorna för framtidens halländska skogsbruk att vi kommer bort från den ensidiga satsningen på gran samtidigt som skogarnas biologiska mångfald värderas betydligt högre än idag.

Ett hållbart skogsbruk är helt enkelt inte hållbart utan ökad hänsyn till djuroch växtliv.

 ?? Bild: TT ?? Jakt på biobränsle är ett av de största hoten mot skogarnas djur- och växtliv i dag.
Bild: TT Jakt på biobränsle är ett av de största hoten mot skogarnas djur- och växtliv i dag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden