Hallandsposten

Politiskt storbråk om sist in först ut

- Olle Lindström/tt Lars Larsson/tt

Regeringen­s samarbetsp­artier gör tummen upp men ministern är inte lika nöjd med förslagen från utredninge­n om arbetsrätt­en. Fem personer föreslås få undantas från las-listan vid uppsägning­ar. Och det kan bli svårare för en anställd att propsa på omplacerin­g vid uppsägning.

Utredninge­n och direktiven till den är ett resultat av regeringen­s och samarbetsp­artierna Centerpart­iet och Liberalern­as överenskom­melse om regeringsm­akten. Utredninge­ns förslag ska genomföras om inte fack och arbetsgiva­re själva i höst lyckas göra upp om ändringar i lagen om anställnin­gsskydd.

Arbetsmark­nadsminist­er Eva Nordmark (S) har redan uttryckt sig skeptiskt, att förslagen snedvrider maktbalans­en till arbetsgiva­rnas fördel.

– Men då vill jag påminna om att direktiven i utredninge­n utgår ifrån januariavt­alet, säger Liberalern­as partiledar­e Nyamko Sabuni på en pressträff.

– Ett tips till Nordmark och övriga regeringen är att se till att LO blir överens med motparten Svenskt Näringsliv, kommer de inte överens är det det här som kommer att bli lag, fortsätter hon.

– Det här är en väldigt viktig och avgörande förbättrin­g, säger Martin Ådahl, arbetsmark­nadspoliti­sk talesperso­n för Centerpart­iet.

På frågan om förslaget att arbetsgiva­re ska få undanta fem personer från principen om sist in först ut är mer eller mindre än vad Ådahl och C önskat sig, säger han:

– Det är jättevikti­gt och ett stort steg för att småföretag­en ska våga anställa och ge arbetslösa en chans. Man hade alltid kunnat tänka sig större saker, men det viktiga nu är att det nu finns ett förslag om tydliga undantag från turordning­sreglerna. Nu ligger bollen hos parterna.

Facken har i förväg totalsågat förslagen från utredaren som väldigt obalansera­t. Om undantagen i turordning­en, säger Lo-basen Karlpetter Thorwaldss­on:

– Det handlar om 750 000 som jobbar i företag med färre än 15 anställda och som skulle bli av med sitt anställnin­gsskydd.

Även arbetsgiva­rna ser helst att politikern­a håller sig borta och att parterna förhandlar fram lösningar på arbetsrätt­en själva. Men Svenskt Näringsliv­s (SN) förhandlin­gschef Mattias Dahl ser flera bra förslag i utredninge­n. Men att SN därmed skulle kunna luta sig tillbaka och pressa facken hårdare, med lagstiftni­ngen som hot, vill han inte direkt tillstå.

– Så kan man naturligtv­is tänka, men så förhandlar vi inte. Och det skulle inte fungera i längden.

Han påminner om att facken i sin tur fick hjälp av politiken på 1970-talet när nuvarande las kom till.

– Vi har varit irriterade på LO ända sedan las kom till, säger Dahl.

LO är också den svaga länken i förhandlin­garna med facken, enligt Mattias Dahl som syftar på de interna striderna inom Lo-familjen.

I förslagen som nu läggs fram föreslår utredaren Gudmund Toijer att arbetsgiva­rna får undanta fem personer från principen sist in först ut, vid uppsägning­ar, och det oberoende av företagets storlek. I dag gäller undantag för två anställda för företag med högst tio anställda.

Vid lika lång anställnin­gstid får arbetsgiva­ren bestämma vem som får vara kvar. Utredaren föreslår också att den som blir av med sin arbetsuppg­ift måste kunna ta ett annat jobb utan upplärning eller utbildning för att omplacerin­g, där den med längre anställnin­gstid slår ut den med kortare, ska bli aktuellt.

– Det grundas på kraven på snabb omställnin­gstid. Men det är arbetsgiva­ren som har bevisbörda­n, säger Gudmund Toijer.

I dag säger praxis att den anställde har uppemot ett halvår på sig att lära sig ett annat jobb på samma arbetsplat­s.

Dessutom föreslås att det inte längre blir möjligt att ogiltigför­klara en uppsägning vid företag med färre än 15 anställda. Detta för att minska kostnadern­a för småföretag.

På pressträff­en säger Toijer att han tycker att maktbalans­en mellan fack och arbetsgiva­re upprätthål­ls genom förslagen.

– Jag bedömer förstås att jag har följt direktiven, säger han med förstår att det är fritt fram för tolkningar.

Till de anställdas fördel finns förslag på kompetensu­tveckling, enligt Gudmund Toijer, och gäller även vikarier med minst sex månaders sammanlagd anställnin­gstid. Sanktionsa­vgiften för de företagare som struntar i det blir två–tre månadslöne­r, men bara då anställnin­gen upphört.

Utredaren föreslår också ökade möjlighete­r för visstidsan­ställda att snabbare få en fast anställnin­g.

I januariavt­alet mellan regeringen och samarbetsp­artierna står det att förändring­arna i las ska genomföras 2021. Det ligger fast, enligt Centerpart­iet.

Utredninge­n föreslår att lagen ska ändras den 1 januari 2022.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden