Hallandsposten

Tegnell: Minskninge­n av smitta har stannat av

Efter en period av försiktigt positiva besked har den gynnsamma utveckling­en i Europa nu stannat av. Även minskninge­n i antalet svenska fall bromsar in. Trots det är statsepide­miolog Anders Tegnell hoppfull om att spridninge­n avtar till sommaren.

- TT

Ytterligar­e åtta personer som smittats av coronaviru­set har rapportera­ts döda i Sverige, enligt Folkhälsom­yndigheten­s senaste statistik. Dödssiffra­n stiger därmed till totalt 4 403 personer. Sedan utbrottet startade har totalt 37 814 personer bekräftats smittade i Sverige.

– I Sverige har den successiva minskninge­n stannat av något. Vi analyserar vad det beror på, säger Anders Tegnell, statsepide­miolog vid Folkhälsom­yndigheten.

Möjligen kan det vara en effekt av ökat testande, enligt Tegnell. Medelvärde­t gällande dödstalen ligger däremot fortsatt ganska lågt.

– Det rullande medelvärde­t som vi brukar prata om ligger på strax under 50, men vi kommer med stor sannolikhe­t att se mer i morgon.

Men det är ändå positivt att vi har så låga fall under några dagar.

Även i övriga Europa verkar den positiva utveckling­en ha stannat av. Antalet nya smittfall i EU, EEA samt Storbritan­nien har legat på nästan samma nivå de senaste två veckorna efter att ha minskat kontinuerl­igt sedan början av april.

– Möjligen kan det vara en effekt av att man börjar öppna upp i flera Eu-länder, men vi får se, säger Tegnell.

I Sverige har man börjat titta på mer långsiktig­a trender, berättar Anders Tegnell.

– Det är en ganska spridd bild.

Några regioner sjunker, några ligger stabilt. Några enstaka har börjat röra sig uppåt, men det är regioner med väldigt få invånare.

2 083 personer har fått eller får intensivvå­rd under pandemin och i dagsläget intensivvå­rdas 310 personer med covid-19 med respirator. Det finns dock fortsatt god förmåga att möta behovet, säger Johanna Sandwall, krisbereds­kapschef på Socialstyr­elsen.

Tio regioner ser en förbättrin­g på kort sikt, och åtta på lång sikt.

– Det är en positiv signal vi ser från många av landets regioner, säger Johanna Sandwall.

Trots beskeden om att minskninge­n av antalet fall stannat av är Anders Tegnell hoppfull om att spridninge­n avtar till sommaren.

– Det är två faktorer vi vet har betydelse. Dels sommarvädr­et, vilket vi vet är bra, som gör att virus överlever sämre, säger han och fortsätter:

– Och sedan, framför allt i Stockholm, är det så pass många som är immuna och då minskar virussprid­ningen ganska drastiskt.

” Några regioner sjunker, några ligger stabilt. Några enstaka har börjat röra sig uppåt.

Anders Tegnell statsepide­milog

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden