Hallandsposten

Scania flaggar för stora neddragnin­gar

Lastbilsti­llverkaren Scania räknar med att personalst­yrkan kan behöva minskas med 5 000 medarbetar­e, alltså nästan tio procent, i coronakris­ens spår.

- Joakim Goksör/tt Tobias Österberg/tt

Efter den akuta kassaflöde­skrisen till följd av coronapand­emin och smittskydd­såtgärder tornar nu en djup och långvarig efterfråge­kris upp sig för transports­ektorn, enligt Scaniachef­en Henrik Henriksson.

– När vi ser framåt så kommer efterfråga­n inte komma tillbaka på ganska lång tid, säger han till TT.

Aktien i Scania stiger med 4,4 procent på Stockholms­börsen efter beskedet, vilket reducerar kursraset sedan årsskiftet till 34 procent.

I totalsiffr­an 5 000 – där varsel som redan har hunnit läggas under krisen ingår – kommer även uppsagda med visstidsan­ställning och konsulter att räknas in. Men det går enligt Henriksson inte att utesluta att även fast anställd personal till slut måste varslas om uppsägning.

Och det brådskar med åtgärderna, för att snabbt få ned kostnadern­a, enligt Henriksson, som tillägger att Scania även ser över själva företagsst­rukturen och alla fasta kostnader.

– Både ur ett industriel­lt och kommersiel­lt perspektiv.

Lisa Lorentzson, ordförande för akademiker­facket på Scania, hoppas det ska gå att klara den stora krisomstäl­lningen utan varsel, precis som under finanskris­en.

– Det är ett estimat utifrån att vi inte gått ned på en mer detaljerad nivå. Den siffran kan naturligtv­is komma att ändras, säger hon om Scanias beräkning av övertaligh­eten på 1 000 medarbetar­e bland tjänstemän­nen i Södertälje som koncernled­ningen tagit fram.

Koncernled­ningens dystra besked kommer samtidigt som Scania, efter två månader präglade av omfattande produktion­sstopp och permitteri­ngar, i veckan tar steget tillbaka till fem dagars arbetsveck­a inom produktion­en.

– Vissa delar av bolaget jobbar nu på som aldrig förr. Till exempel produktion­en, som snabbt ska beta av vår orderbok och se till att vi behåller vårt kassaflöde. Och våra servicetek­niker ute i våra verkstäder runt om i världen jobbar också dag och natt för att hålla kunderna rulllande, säger Henriksson.

 ?? Bild: Jonas Ekströmer/tt/arkiv ?? Scania planerar omfattande personalne­dskärninga­r till följd av coronakris­en.
Bild: Jonas Ekströmer/tt/arkiv Scania planerar omfattande personalne­dskärninga­r till följd av coronakris­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden