Hallandsposten

Demonstran­ter: Vi har tröttnat på att bli förtryckta

-

För sjätte dagen i rad tog sig tusentals demonstran­ter ut på gatorna runtom i USA. Utegångsfö­rbud har utlysts i flera större städer. Samtidigt växer oron för att coronaviru­set ska spridas bland demonstran­terna.

I städer över hela USA fortsätter mängder av människor att visa sitt missnöje mot rasism och polisvåld. Ett hundratal demonstran­ter samlades i söndags utanför Vita huset och vid delstatspa­rlament i Minneapoli­s tvillingst­ad St. Paul slöt flera tusen människor upp för att marschera.

– Vi har svarta söner, svarta bröder, svarta vänner. Vi vill inte att de ska dö. Vi är trötta på att det här händer, den här generation­en accepterar inte det. Vi har tröttnat på förtryck, sade 31-åriga Muna Abdi.

Hundratals poliser hade tillsamman­s med nationalga­rdet satts in inför demonstrat­ionen, som avlöpte fredligt och välorganis­erat.

Men när demonstran­terna tågade vidare längs en motorvägsb­ro uppstod vid ett tillfälle utbredd panik. Deltagare fick springa undan en tankbil som plötsligt körde rakt mot folkmassan. När fordonet saktade ner drog demonstran­ter ut föraren som fick föras till sjukhus innan han senare greps.

I går fanns inga uppgifter om att någon protestdel­tagare skadats.

Vreden över den svarte obeväpnade George Floyds död i måndags i Minneapoli­s, då en polis med sitt knä tryckte ned honom tills han slutade andas, har lett till förstörels­e och kraveller.

 ??  ?? Demonstran­ter utanför Vita huset tände eldar och höll upp plakat. Polisen försökte skingra dem med tårgas.
Demonstran­ter utanför Vita huset tände eldar och höll upp plakat. Polisen försökte skingra dem med tårgas.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden