Hallandsposten

George Floyds bror: Trump lyssnade inte

- TT

USA: – Det gick så fort. Han gav mig inte en chans att säga något.

Philones Floyd – bror till George Floyd vars död under ett polisingri­pande utlöst kraftiga protester i USA – beskriver sitt samtal med president Donald Trump som väldigt svårt och sin brors död som en nutida lynchning.

– Jag försökte prata med honom (Trump) men han avbröt mig, som om han inte ville höra vad jag hade att säga, berättar Philones Floyd för tv-kanalen MSNBC.

– Jag sade till honom att jag vill ha rättvisa. Jag sade att jag inte kan fatta att de (poliserna). . . lynchade honom helt öppet.

Vita huset har inte kommentera­t samtalet. (TT)

Vi har svarta söner, svarta bröder, svarta vänner. Vi vill inte att de ska dö.

Muna Abdi

flammade upp flera gånger under kvällen.

President Donald Trump skyller mycket av våldsamhet­erna på den autonoma vänsterext­rema rörelsen Antifa, och skriver på Twitter att rörelsen ska terrorklas­sas. Trump skyller även upploppen på medierna, samt lokala demokratis­ka guvernörer, som han anser inte har gjort tillräckli­gt för att stoppa kravallern­a.

Trumps förmodade motståndar­e i höstens presidentv­al, demokraten Joe Biden, väljer en annan ton mot demonstran­terna. Under söndagen synade han skadorna efter lördagens kravaller i Wilmington i sin hemstat Delaware, och passade på att skicka ett budskap till de som protestera­r.

”Att protestera mot polisbruta­litet är nödvändigt, men det är inte försvarbar­t att bränna och förstöra”, säger han i ett uttalande.

Parallellt med protestern­a mot rasistiskt polisvåld rasar också coronapand­emin, som drabbat USA hårt. Nu växer oron för att viruset ska spridas bland demonstran­terna.

Spence Ingram känner att hon inte har något val. Hon måste ge sig ut på gatorna för att protestera mot rasistiskt polisvåld och kräva rättvisa för svarta i USA. Men det finns ännu ett orosmoln på hennes horisont.

– Det är inte okej att vi måste vara här ute och riskera våra liv mitt under en pandemi. Men jag måste protestera och ständigt kämpa för mitt liv, säger Ingram, som själv är svart, till nyhetsbyrå­n AP i Atlanta.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden