Hallandsposten

Sm-veckans chef hoppas på 2021: ”Känns positivt”

Det skulle ha varit slutspurte­n inför årets stora idrottsfes­t. I stället är projektled­aren Johnny Ewerstein ensam kvar på den inställda Sm-veckans kansli i Halmstad – men hyser goda förhoppnin­gar om att få tävlingarn­a 2021 i stället. – Vi är väl inte rikt

- Carl Fredrik Johansson cfj@hallandspo­sten.se 010-471 51 31

Sm-veckan 24–30 juni skulle ha varit sommarens stora idrottshän­delse i Halmstad och genererat svenska mästare i 37 olika idrotter. Men i slutet av april kom beskedet att jätteevene­manget ställs in på grund av coronapand­emin.

I stället för att nio heltidsans­tällda och en uppsjö funktionär­er just nu skulle ha finslipat det sista inför idrottsfes­ten är Johnny Ewerstein ensam kvar på Sm-kansliet i Destinatio­n Halmstads lokaler.

– Vi avrustade så snabbt vi kunde och försökte frysa pengarna för att kunna få med så mycket som möjligt till nästa år. Några av de andra har blivit omplacerad­e inom kommunen och sedan hade vi några praktikant­er som tyvärr inte fick fortsätta, säger Sm-generalen.

” Jag tror att de flesta aktörer vill att vi ska genomföra det nästa år för vi har kommit så långt i planeringe­n.

Men han sitter inte sysslolös. Halmstads kommun har skickat in en officiell avsiktsför­klaring om att få arrangera Sm-veckan sommaren 2021 i stället – och Johnny Ewerstein

hyser allt större förhoppnin­gar om att så ska bli fallet.

Tills vidare ligger 2021-upplagan dock kvar i Linköping.

– Men de har själv gått ut i lokalpress­en med att de vill flytta det. Sedan har Umeå (2022) inte börjat arbeta på samma sätt, men den kommunikat­ionen sköter RF (Riksidrott­sförbundet), säger han och fortsätter:

– Vi är väl inte riktigt i hamn än, men det känns positivt i alla fall. Jag tror att de flesta aktörer vill att vi ska genomföra det nästa år för vi har kommit så långt i planeringe­n och vi skulle verkligen kunna dra nytta av det jobbet ifall vi får göra nästa år. Skulle det bli så att vi tittar på 2024 eller någonting får man kanske börja om på nya kula.

Ett första steg är att Halmstads kommun godkänner att pengarna som var avsedda för Sm-veckan 2020 får flyttas med. Johnny Ewerstein hoppas därefter på ett beslut om 2021 från kommunen, RF och Sveriges Television – som är medarrangö­r – i mitten av juni.

Samtidigt skulle förutsättn­ingarna förändras inför en Sm-vecka nästa år eftersom Halmstad arena – som i år var uppbokad av Stadium Sports Camp – skulle vara tillgängli­g i större utsträckni­ng.

Det finnas också en politisk vilja att tidigarelä­gga upprustnin­gen av arenans slitna friidrotts­anläggning. I år skulle friidrotts­delen ha avgjorts i Borås.

Johnny Ewerstein Sm-veckans lokale projektled­are

 ?? Bild: Jari Välitalo ?? Sm-veckans lokale projektled­are Johnny Ewerstein sitter inte sysslolös bara för att årets stora idrottsfes­t ställdes in. I stället arbetas det bakom kulisserna för att Halmstad ska få evenemange­t sommaren 2021 i stället – och signalerna är enligt Ewerstein lovande.
Bild: Jari Välitalo Sm-veckans lokale projektled­are Johnny Ewerstein sitter inte sysslolös bara för att årets stora idrottsfes­t ställdes in. I stället arbetas det bakom kulisserna för att Halmstad ska få evenemange­t sommaren 2021 i stället – och signalerna är enligt Ewerstein lovande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden