Hallandsposten

Konstnären Christo är död

Den världsberö­mde konstnären Christo har gått bort vid 84 års ålder. Christo, som tillsamman­s med sin hustru Jeanne-claude bland annat klätt in riksdagshu­set i Berlin och bron Pont Neuf i Paris i textil, dog i sitt hem av naturliga orsaker.

- TT

”Christo levde sitt liv till det yttersta. Han drömde inte bara ihop det som verkade omöjligt utan lyckades också göra det till verklighet. Christo och Jeanne-claudes konstverk förenade folk världen över, och deras arbete lever vidare i våra hjärtan och minnen”, skriver Christos medarbetar­e i ett inlägg på konstnärsp­arets officiella facebook-sida.

Innan sin död var Christo i färd med att färdigstäl­la två projekt: en insvepning av Triumfbåge­n i Paris samt ”The Mastaba”, en enorm konstrukti­on i Förenade arabemirat­en som skulle bli världens största permanenta skulptur, konstruera­d av 410 000 oljefat.

Den insvepta Triumfbåge­n är tänkt att avtäckas i september nästa år. I sommar inviger Centre Georges Pompidou i Paris en stor retrospekt­iv över Christos och Jeanne-claudes tid i den franska huvudstade­n.

2017 valde konstnären, som blev amerikansk medborgare 1973, att skrota ett planerat jättekonst­verk vid namn ”Over the river”, i vilket en mil av Arkansas River i Colorado skulle täckas av textil under två veckors tid.

Verket hade planerats och föreberett­s i över 20 års tid och dittills kostat drygt 140 miljoner kronor, men Christos missnöje med USA:S president Donald Trump fick honom att tappa lusten.

– Jag använder mina egna pengar, min egen arbetskraf­t och egna planer eftersom jag tycker om att vara helt fri. Men nu äger federala regeringen marken och är vår hyresvärd. Och jag vägrar göra ett projekt som gynnar denna hyresvärd, sade Christo till New York Times.

 ?? Bild: James Veysey ?? Christo framför ”the London Mastaba”, en flytande version av megakonstv­erket ”the Mastaba”, tänkt att uppföras i Förenade arabemirat­en.
Bild: James Veysey Christo framför ”the London Mastaba”, en flytande version av megakonstv­erket ”the Mastaba”, tänkt att uppföras i Förenade arabemirat­en.
 ?? Bild: Winfried Rothermel ??
Bild: Winfried Rothermel

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden