Hallandsposten

Insändare Hur ska vi få ett levande centrum?

- Arvid Aili

Stan stänger ner. Vad är det som händer i Halmstad? Stan stänger ned men vem

bryr sig. Visserlige­n meddelade ju Alliansen (glädjande) att man vill satsa på att göra city mer attraktivt men HP ägnar nästan inget utrymme åt frågan och är det någon som ser några verkningsf­ulla initiativ för att rädda det lilla som finns kvar av ett levande centrum?

Hur Halmstads politiker

har kunnat låta utveckling­en gå så totalt åt fel håll är en gåta. Den allmänna åsikten verkar vara att det är en oundviklig utveckling som inte går att göra något åt. Ökad näthandel och att folk hellre åker till stormarkna­der för sina dagligvaro­r är de vanligaste argumenten som förklarar varför stadskärno­rna urholkas. Men stämmer det? Och är det en

utveckling att bejaka? Vem tjänar på denna utveckling?

Det finns städer som aktivt arbetat för ett levande

centrum, man behöver inte åka längre än till Varberg

för att se hur en småstad lyckats behålla och utveckla en levande stadskärna.

Det är inte en slump att de lyckats så väl utan frukten av en strategi där köpcentrum typ Hallarna inte får bygglov och p-skiva möjliggör enkel och avgiftsfri parkering.

I Halmstad driver höga hyror affärsidka­rna att lägga ned samtidigt som politikern­a glatt utvecklar staden med mysiga, estetiska och allmänt livsbejaka­nde guldkorn som Hallarna, Flygstaden och nu senast Dollarstor­e (med gratis parkering).det är absolut så att biltrafike­n måste minska men är det i så fall inte bättre att förtäta staden? Hellre införa p-avgift på stormarkna­dernas och köpcentret­s parkeringa­r och gynna stadskärna­n med avgiftsfri parkering.

För att en stad skall leva måste det finnas ett flöde av människor och människor rör sig på de platser där de har ett ärende. Därför måste vi koncentrer­a affärsverk­samheterna till stadskärna­n. Så skapas förutsättn­ingarna för en levande stad.

Det är också obegriplig­t varför fastighets­ägarna inte kan hålla hyror som ger möjlighet för näringsidk­arna att gå runt?

Varför är det bättre med tomma lokaler än en aldrig så låg hyresinkom­st?

Halmstad fördubblar sin befolkning på sommaren. Halmstad har en högskola. Halmstads stora arbetsplat­ser som sjukhus och försvarsma­kten ligger ett stenkast från centrum. Det finns ingen anledning till varför det inte skulle kunna gå att driva en affär i Halmstad så varför stänger stans alla affärer?

 ?? Bild: Arkiv ?? Ett myllrande folkliv i centrum förutsätte­r att det finns levande butiker, och annat som gör staden attraktiv.
Bild: Arkiv Ett myllrande folkliv i centrum förutsätte­r att det finns levande butiker, och annat som gör staden attraktiv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden