Hallandsposten

Rotundan: ”Fetaste programmet vi haft”

Med bokningar som Eric Gadd, Molly Hammar och Carl-einar Häckner är gänget på Rotundan laddade för ännu en kultursomm­ar i Norre Katts park – som förhoppnin­gsvis går att genomföra trots coronapand­emin. – Vi är jättestolt­a över årets bokningar. Det här är d

- Michael Larsson ml@hallandspo­sten.se 010-471 51 62

Kultur&nöje: I dag öppnar kulturkafé­et Rotundan i Norre katts park. Bland årets bokningar finns namn som Eric Gadd, Molly

Hammar och Carl-einar Häckner.

För varje år som går växer och utvecklas kultur-oasen Rotundan i Norre Katts park.

– Det känns som att saker har uppgradera­ts år för år, gällande allt, säger Jonna Andersson.

Fjolårets kanske mest uppmärksam­made (och välkomna) nyhet var toalettern­a. I år har gänget snickrat ihop en utomhusbar nedanför det stora trädet.

–Man ser att vi inte är några snickare. Men baren är funktionel­l, säger Anton Wernebäck.

I år blir det fjärde sommaren som föreningen håller öppet sitt kulturkafé i den gamla lusthuslik­nande byggnaden från mitten av 1800-talet. Sedan starten 2017 har mycket hänt.

– Parken har aldrig varit så välbesökt som den är nu. Det känns jätterolig­t. För tre år sedan var det inte så många som hade picknick här. Det var en ganska mörk plats som man kanske hellre tog omvägar runt, säger John Pahlm.

– Det är också en jättestor skillnad i antalet besökare på våra kulturakte­r. Som arrangörer har vi fått in mer rutin och är mer välplanera­de, tillägger Anton Wernebäck och berättar att deras ambition alltid varit att erbjuda ett brett kulturprog­ram som riktar sig till alla – oavsett ålder och bakgrund.

Kärnan i verksamhet­en är kulturen. Och genom åren har såväl lokala förmågor som mer namnkunnig­a artister och underhålla­re stått på den lilla scenen.

Under fjolåret gästades Rotundan av namn som Marit Bergman, Kristian Anttila och Peter Wahlbeck. Årets program är ännu vassare, konstatera­r föreningen.

– Vi är jättestolt­a över årets bokningar. Det är ett jäkla lyft och kommer bli det fetaste vi har haft, säger Anton Wernebäck.

Några av årets bokningar är Amanda Aasa, Molly Hammar, Christoffe­r Lundquist, Per Thornberg och Carl-einar Häckner.

Det stora dragplåstr­et är förstås soul-veteranen Eric Gadd som kommer på besök den 25 juli.

– Han var med och fyllde Solgården i Tylösand förra sommaren. Det känns fint att han ska stå här på vår lilla scen så att Halmstadbo­rna kan lyssna på honom helt gratis, säger John Pahlm.

Hur lyckades ni med den bedriften?

– Goda relationer med bokningsbo­laget, framförall­t. Det har varit mycket snack fram och tillbaka med dem.

Ett inte helt oväntat orosmoln är coronaviru­set. Den pågående pandemin kan komma att sätta käppar i hjulet för kulturprog­rammet som måste genomföras på ett smittsäker­t sätt.

– Lagstiftni­ngen är lite inkonsekve­nt. När vi inte har någonting på scenen kan vi lätt ha plats för 150 personer, så länge vi håller avstånd. Men så fort man sätter någon på scenen blir det en offentlig tillställn­ing och då blir vi fler än 50 personer, säger John Pahlm.

Med anledning av restriktio­nerna har föreningen valt att vänta med konserter till efter midsommarh­elgen. Förhoppnin­gen är att myndighete­rna lättar på ordningsla­gen till dess.

Om så inte blir fallet, vad hittar ni på då?

–Då får det bli mer mat och dryck. Vi har två duktiga kockar som har jobbat med att få till en riktigt bra meny. Men så klart, för oss som jobbat med kulturprog­rammet vore det tråkigt om det förblev en papperspro­dukt, säger Anton Wernebäck.

Den ideella föreningen FIKA, som står för Fantastisk Intressant Kultur åt Alla, har hyrt Rotundan av kommunen sedan 2017. Deras kulturprog­ram finansiera­s av bland annat staten (genom Kulturråde­t), Musik Hallandia (Region Halland), kulturförv­altningen i Halmstad och Svensk live.

Rotundan öppnar den i dag den 3 juni och stänger den 29 augusti.

 ?? Bild: Jari Välitalo/hanna Franzen/tt/erik Simander/tt ?? John Pahlm, Jonna Andersson och Anton Wernebäck, från föreningen som driver Rotundan, är redo för ännu en kultursomm­ar i Norre Katts park. Bland gästerna i sommar syns bland annat Eric Gadd och Molly Hammar.
Bild: Jari Välitalo/hanna Franzen/tt/erik Simander/tt John Pahlm, Jonna Andersson och Anton Wernebäck, från föreningen som driver Rotundan, är redo för ännu en kultursomm­ar i Norre Katts park. Bland gästerna i sommar syns bland annat Eric Gadd och Molly Hammar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden