Hallandsposten

Ny prognos visar att vi ska bli 139 000

Halmstad: En ny prognos visar att Halmstadbo­rna kommer att vara 139 000 till antalet år 2050, alltså en lägre siffra än vad som tidigare presentera­ts. Orsaken uppges vara minskad invandring. Befolkning­sökningen är procentuel­lt störst i åldersgrup­pen 85 pl

- Cecilia Welin cw@hallandspo­sten.se

Halmstad: Befolkning­en fortsätter att öka, men inte i så snabb takt som väntat. År 2050 förväntas kommunen ha 139 000 invånare. Mest ökar åldersgrup­pen 85 plus.

150 000 invånare år 2050 har blivit ett välkänt mantra i Halmstads kommun. En ny prognos visar att kommunen fortsätter att växa i stadig takt, både tack vare inflyttnin­g och att fler föds än dör.

Prognosen i nuläget spår att Halmstads kommun kommer att ha drygt 115 000 invånare år 2030 och 139 000 år 2050.

– Det är en lite lägre befolkning­sökningsta­kt än vi har haft de senaste åren, bland annat för att man har ett antagande om minskad invandring, säger tillväxtdi­rektör Lina Siljegård och tillägger:

– Men det är en enorm styrka att vi har en positiv utveckling i den här kommunen. Det är viktigt för att kunna ha ett starkt näringsliv för det är svårt att locka hit nya företag om de inte känner att det finns ett bra underlag.

Kommunen tar ändå höjd för 150 000 när det gäller att planera sina verksamhet­er.

– Målet i sig är inte att bli 150 000 utan att ha beredskap för att vara en växande kommun, säger Lina Siljegård.

En titt på olika åldersgrup­per visar att kommunen ökar i samtliga kategorier, men de allra äldsta ökar mest.

– Blickar vi mot 2050 ser vi att det är 85 plus som ökar mest och 65–74 ökar minst, säger Lina Siljegård.

Samtidigt konstatera­r tillväxtdi­rektören att även andelen personer i arbetsför ålder ökar mycket, vilket är en styrka, säger Jenny Axelsson (C), ordförande för samhällsby­ggnadsutsk­ottet.

– Jag är glad åt att den generation som ska kliva in på arbetsmark­naden är fortsatt stark, det är oerhört viktigt för dels skatteintä­kterna men också drivkrafte­n i kommunen då dessa befinner sig i en aktiv ålder och bildar familjer, säger hon.

När andelen äldre ökar blir konsekvens­en att färre ska försörja fler. Nyckeltale­t för detta kallas försörjnin­gskvot. I dag försörjer varje arbetsför person i kommunen både sig själv och ytterligar­e 0,77 personer. 2050 är den siffran uppe i 0,84.

Den kraftiga tillväxten av äldre ser Jonas Bergman (M), kommunstyr­elsens ordförande, som Halmstads största utmaning.

– Men vi har en försörjnin­gskvot som är bäst i Halland och det är positivt. Det ger oss bättre förutsättn­ingar än många andra. Vi har det inte riktigt lika tufft demografis­kt som många andra kommuner, säger han.

Med utgångspun­kt i planerade bostadspro­jekt har även områdespro­gnoser fram till 2030 gjorts. Dessa visar att befolkning­en ökar mest i centrum och de centrala områdena och minst i de södra.

Barn i förskole- och skolåldern förväntas stå för en stor del av ökningen i centrum, medan grupperna minskar i de södra delarna.

– Det gäller Andersberg, Trönninge, Tönnersjö, Eldsberga, Fyllinge och Snöstorp, säger Lina Siljegård.

När det gäller äldre, 65 år och uppåt, är ökningen störst i ytterområd­ena i allmänhet, och de södra delarna i synnerhet.

– Bilden ser lite annorlunda ut. Det beror mycket på att 40-talisterna i högre grad bor i våra ytterområd­en än i de centrala delarna, säger Lina Siljegård.

Befolkning­sprognosen är ett viktigt dokument i det pågående arbetet med att revidera kommunens översiktsp­lan, uppger Jenny Axelsson.

– Vi måste ligga med i god tid med planeringe­n för både bostäder, skolor, förskolor och annan kommunal service.

 ?? Bild: Jari Välitalo ?? Halmstads kommun fortsätter att växa, både tack vare inflyttnin­g och ett födelseöve­rskott, uppger tillväxtdi­rektör Lina Siljegård.
Bild: Jari Välitalo Halmstads kommun fortsätter att växa, både tack vare inflyttnin­g och ett födelseöve­rskott, uppger tillväxtdi­rektör Lina Siljegård.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden