Hallandsposten

Bostadssök­ande får köa i snitt tio år hos HFAB

Halmstad: HFAB:S kötid varken ökade eller minskade i fjol. Bostadssök­ande som fick en lägenhet hade i snitt väntat drygt tio år. Samtidigt var skillnader­na mellan Halmstads olika områden stor.

- Emelie Nordh en@hallandpos­ten.se 010-471 51 15

Halmstad: Kötiden till HFAB var i snitt 10,2 år i fjol. Men mellan områden kan skillnader­na vara stora – HP har gått igenom var bostadssök­ande får vänta längst och kortast tid för att flytta in i allmännytt­an.

” När vi hyr ut nyprodukti­on använder vi ibland köpoäng men vi har också jobbat med förtur och först till kvarn.

När HFAB summerar bostadssök­andes kötid 2019 landar genomsnitt­et på 10,2 år.

– Då är inte studentläg­enheterna eller nyprodukti­onen medräknad. När vi hyr ut nyprodukti­on använder vi ibland köpoäng men vi har också jobbat med förtur och först till kvarn. Studentläg­enheterna har en egen kö, förklarar Jonas Stark, affärsutve­cklingsche­f på HFAB.

Från 2016 och fram till utgången av 2020 kommer HFAB ha byggt cirka 1 000 nya lägenheter i Halmstad. Trots det har den genomsnitt­liga kötiden legat still de senaste åren.

– Efterfråga­n på bostäder är fortsatt hög, både lokalt och nationellt, säger Jonas Stark.

Har HFAB något mål för vad kötiden bör ligga på?

– Målet är att så många som möjligt ska kunna skapa sitt hem hos oss. Med den ambitionen analyserar och arbetar vi för att kunna hyra ut på varierade sätt, både utifrån köpoäng men även med lottning, till exempel vid nyprodukti­on eller för lägenheter med snabbare inflyttnin­g, säger han och syftar på så kallade ”direktläge­nheter”.

Direktläge­nheter är lägenheter med kort inflyttnin­gsdatum som lottas ut genom ett datasystem bland dem som gjort en intressean­mälan. Dessa är dock färre än de som går efter tid i kön.

– Vi hyr ut någonstans mellan 700 och 1 000 lägenheter om året via köpoäng och knappt 100 direktläge­nheter, säger Jonas Stark.

HFAB:S statistik visar också att den genomsnitt­liga kötiden varierar mellan olika bostadsomr­åden. I fjol blev exempelvis snittet i Halmstads centralast­e delar cirka 16,3 år. För lägenheter­na i Getinge handlade det i stället om cirka 7,5 år.

Jonas Stark menar att områdena brukar placera sig ganska likt på listan över kötider. Några större förändring­ar går inte att urskilja i fjolårets statistik.

– Centrumdel­arna och Väster brukar ha de längsta kötiderna. Så har det varit under en längre tid.

– Tittar vi på i fjol är det något längre kötid i centrum än vi sett tidigare. Vi har också något kortare kötider på Linehed än vad det har varit de senaste åren, säger han.

Det område som hade den absolut längsta kötiden enligt statistike­n var Eldsberga/tönnersjö, där siffran landade på drygt 30 år.

– Men vi har så få lägenheter där så det är inte så representa­tivt. Det är nog bara en eller två uthyrninga­r som det handlar om, säger Jonas Stark.

Jonas Stark afärutveck­lingschef på HFAB

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden