Hallandsposten

Brandflyge­n letar bränder från luften

- Povel Arwidson

Halmstad: Den senaste tidens väder har lett till en ökad brandrisk i hela Halland. Nu skickas dagliga brandflyg upp för att cirkulera över länet i syfte att upptäcka bränder i terrängen tidigt.

Flygstaden: På grund av den senaste tidens väder råder brandrisk i södra Halland. Räddningst­jänsten skickar nu upp brandflyg för att upptäcka bränder i terrängen.

Räddningst­jänstens varning under början av veckan har varit på klass fem på en femgradig skala.

– Den gäller över hela Halland mer eller mindre. Det har varit ökande risk de senaste dagarna och utmed kusten är det vissa fläckar där det är stor risk för brand, sade inre befäl hos räddningst­jänsten Peter Stened under tisdagen.

Under onsdagen hade risken minskat något men prognosen visar att brandriske­n kan öka igen under torsdagen. Anledninge­n är den senaste tidens varma och torra väder.

– Det är torrt, varmt och låg luftfuktig­het. Lite vind på det – som vi också har – genererar höga brandriskv­ärden.

Som privatpers­on tycker Stened att man bör undvika att elda.

– Det vore ytterst olämpligt att elda utomhus under dagar som dessa. Det är lätt att det kan sprida sig okontrolle­rat.

Man har också skickat upp brandflyg som dagligen cirkulerar över Halland för att upptäcka bränder.

– Vi kör en rutt över södra Halland som går från Halmstad via Getinge till Hylte – för att sedan fortsätta ner via Bolmen mot Ängelholm innan vi åker tillbaka till Halmstad, säger Jonas Karlberg, pilot hos Halmstad Flygklubb som under tisdagen flög brandplane­t tillsamman­s med Oscar Jonasson.

– Skulle vi se en brand meddelar vi det till räddningst­jänsten som då åker dit och kontroller­ar. Det kan också vara att vi skickas till en pågående brand för att dokumenter­a den från ovan, säger Karlberg.

Ännu finns inget eldningsfö­rbud utfärdat.

– För att det ska utfärdas ska det vara att vi ser en hög brandrisk under en längre tid. Annars kan det ändras från dag till dag och då blir man bara förvirrad, säger Peter Stened.

 ?? Bild: Povel Arwidson ?? Piloterna Oscar Jonasson och Jonas Karlberg håller span på rökpelare och andra tecken på bränder från sitt flygplan.
Bild: Povel Arwidson Piloterna Oscar Jonasson och Jonas Karlberg håller span på rökpelare och andra tecken på bränder från sitt flygplan.
 ??  ?? Piloterna Oscar Jonasson och Jonas Karlberg från Halmstad Flygklubb har cirkulerat över Halland under veckan för att upptäcka bränder.
Piloterna Oscar Jonasson och Jonas Karlberg från Halmstad Flygklubb har cirkulerat över Halland under veckan för att upptäcka bränder.
 ?? Bild: Jari Välitalo ??
Bild: Jari Välitalo

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden