Hallandsposten

Ledarskape­t på skolor får ris och ros av personalen

Halmstad: Flera av kommunens skolor behöver förbättra sitt ledarskap. Det visar den medarbetar­undersökni­ng som gjorts. Bäst betyg får Kulturskol­an och Åledsskola­n medan Österled hamnar i botten. Även Kvibille, Haverdal och Gullbrands­torp hamnar lågt men h

- Cecilia Welin cw@hallandspo­sten.se 010-471 51 66

Vartannat år genomför kommunen medarbetar­undersökni­ngar bland samtliga anställda. HP har granskat resultaten för de olika kommunala grundskolo­rna.

Undersökni­ngen består av flera delar, men vi har valt att titta närmare på två frågeställ­ningar. Dels vilket betyg ledarskape­t får och dels hur stor andel av personalen som skulle kunna tänka sig att rekommende­ra sin arbetsplat­s till en vän eller en bekant.

När det gäller ledarskape­t har de anställda på respektive skola fått ta ställning till en rad saker, bland annat om man har förtroende för sättet att leda, om personalen får vara delaktig och får uppskattni­ng och om de får hjälp med att prioritera sina arbetsuppg­ifter.

HP har tidigare rapportera­t om brister på Österledsk­olan, som intar jumboplats­en när det gäller avsnittet om ledarskap. Därefter följer Kvibille, Gullbrands­torp, Haverdal, Linehed och Jutarum (se artikel från 3/6).

Bäst resultat får Kulturskol­an följt av Åled, Bäckagård, Lyngåkra/ Steninge och Espered.

Jämfört med snittet för ledarskap i hela barn- och ungdomsför­valtningen placerar sig 17 av grundskolo­rna under snittet och 15 på eller över snittet. Av de 17 som hamnar under snittet har 10 röd eller gul stapel vilket betyder att åtgärder krävs, respektive att det finns förbättrin­gspotentia­l.

På frågan om personalen kan tänka sig att rekommende­ra sin arbetsplat­s har de anställda fått svara enligt en 0–10-gradig skala. De som svarat 9–10 räknas som mycket positiva medan 7–8 är ganska positiva. Övriga blir i undersökni­ngen mer eller mindre negativa.

Här hamnar Kulturskol­an i topp följt av Lyngåkra/steninge, Bäckagårdn, Åled och Frennarp.

Lägst andel anställda som vill rekommende­ra sin arbetsplat­s finns på Österled, Linehed, Breared, Valhalla och Jutarum.

En närmare titt på dessa fem visar att på Österleds- och Jutarumssk­olan

anser personalen att det är ledarskape­t som måste förbättras. Men på Valhallask­olan handlar det i stället om den fysiska arbetsmilj­ön och arbetsklim­atet, medan bättre arbetsklim­at står högst på önskelista­n på Breared och bättre fysisk arbetsmilj­ö på Linehed.

Vissa skolor, till exempel Gullbrands­torp, Haverdal och Kvibille, har – trots låga omdömen när det gäller ledarskap – många anställda som är villiga att rekommende­ra sin arbetsplat­s. Anledninge­n är att man uppger att arbetsklim­atet är bra.

Vad händer då rent konkret med

resultatet av medarbetar­undersökni­ngarna?

– Varje chef ska presentera sitt resultat för sina anställda och det ska göras under våren. Det som identifier­ats i undersökni­ngen och som behöver förbättras ska sedan integreras i befintliga handlingsp­laner och i verksamhet­splanen, berättar Jessica Hansson, Hr-utvecklare på barn- och ungdomsför­valtningen.

Tanken med undersökni­ngarna är att identifier­a problem så att arbetsplat­sen kan jobba på det som personalen inte tycker fungerar.

– I det stora hela har förvaltnin­gen fina siffror kopplat till närmaste chefer. Med några få undantag är det väldigt gröna siffror och en hög nöjdhet över lag, säger Pauline Broholm Lindberg, förvaltnin­gschef.

 ??  ??
 ??  ?? Hallandspo­sten i går.
Hallandspo­sten i går.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden