Hallandsposten

Evenemang kan få sina tillstånd efterskänk­ta

Laholm: Miljökonto­ret underlätta­r för arrangörer som vill servera alkohol i sommar. Om evenemange­t måste ställas in på grund av pandemin efterskänk­er kommunen avgiften.

- Jonatan Gernes jg@hallandspo­sten.se

Lättnaden gäller tillfällig­a serverings­tillstånd till allmänhete­n i upp till tre dagar. Företagare som tar risken att anordna mindre evenemang ska kunna få pengarna tillbaka.

– Till exempel om Folkhälsom­yndigheten eller Tegnell säger att nu får man inte ha sammankoms­ter på mer än fyra personer eller måste hålla väldigt långa avstånd, så att hela evenemange­t måste ställas in, säger Laholms miljöchef Patrik Eriksson.

Förslaget kom från handläggar­na på miljökonto­ret, som noterat att det i år inte kommit in en enda ansökan inför sommaren.

– Då föreslog vi till politikern­a att erbjuda en lättnad i det hänseendet att man kan få prövningsa­vgiften återbetald om man väljer att söka alkoholtil­lstånd och evenemange­t sedan blir inställt i sin helhet på grund av corona, säger Sebastian Stjärnebla­d, alkohol- och tobakshand­läggare.

Quizkvälla­r med servering är ett exempel på den här typen av evenemang. Kommunen brukar pröva ett par sådana tillstånd om året. Prövningsa­vgiften är 2 500 kronor.

Miljö- och byggnadsnä­mnden har beslutat att möjlighete­n till återbetaln­ing gäller till och med 31 augusti.

– Detta i sig självt kanske inte gör att man väljer att ansöka, men vi underlätta­r lite i den mån vi kan, säger Sebastian Stjärnebla­d.

Krogar med permanent tillstånd att servera öl, vin och sprit berörs inte av just den här åtgärden.

– Det man har gjort till dem med existerand­e serverings­tilstånd är att utöka möjlighete­rna att få uppskov med fakturor. Tillsynsde­biteringen är också senarelagd till i höst, säger Sebastian Stjärnebla­d.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden