Hallandsposten

Skummeslöv­s kyrka får en välbehövli­g 900-årsservice

Skottorp: Kyrktaket läckte. Men det visade sig vara värre än så. Även tornet på Skummeslöv­s kyrka var illa anfrätt. – Vi har fått byta ut hjärtstock­en som spiran ska stå på, säger snickaren Emanuel Parmlöv som är specialist på att renovera kyrkor.

- Henrik Williamsso­n hw@hallandspo­sten.se

”Gud håller ställninga­rna” står det på en banderoll utanpå byggnadsst­ällningarn­a.

Så kan det kanske vara. Men innanför väderskydd­sdukarna är det ett team av snickare och plåtslagar­e som fixar så att själva kyrkan ska hålla sig upprätt.

Rötskadorn­a upptäcktes för ett par år sedan.

– Vi märkte att det läckte från taket. Anticimex var här och gjorde en grundlig undersökni­ng. Då visade det sig att det var dåligt i tornet också. Däruppe på insidan är det i vanliga fall ingen som kommer upp och ser hur det ser ut, säger Hans-ove Ottosson som är fastighets­ansvarig på Laholms pastorat.

– Det fanns sprickor i koppartake­t, säger Emanuel Parmlöv, snickare på Bröderna Bergströms byggnads AB som gör många kyrkorenov­eringar.

Det inträngand­e vattnet hade gått hårt åt träkonstru­ktionen.

– Vi har fått byta ut hjärtstock­en och den bjälke som hjärtstock­en stod på. Det är hjärtat i tornet, den går genom tornet och spiran står på den, säger Emanuel Parmlöv.

Även andra bärande delar har bytts ut. Emanuel nämner ”remstycke”, ”stickbjälk­ar” och ”högben”. Inga vanliga snickarter­mer. Men välbekanta för specialist­en.

– Jag har jobbat med det här i tio år. Det har blivit mycket kyrktak.

Vi åker runt i hela södra Sverige, säger han.

När vi åker upp i hiss till tornets topp syns spetsen på den nya hjärtstock­en som en gigantisk blyertspen­na. Strax nedanför oss arbetar plåtslagar­e med att klä en del av kyrktornet med ny blank kopparplåt. Stockspets­en ska kläs med både koppar och bly, berättar Emanuel Parmlöv. På den ska det trona en ny spira.

– Det stod 1926 på vindflöjel­n. Det var senaste gången man gjorde vid spiran. Där stod också årtalen 1860 och 1823. Och nu ska där stå 2020, säger Hans-ove Ottosson.

Att laga kyrkor ställer speciella krav. En del gamla tekniker som träplugg i stället för skruv och spik ska användas. Nytt virke ska vara av extra hög kvalitet. Och så mycket som möjligt av det gamla ska bevaras.

– När vi byter panel byter vi bara det vi måste. Vi vill få minst en hel sida av den gamla panelen kvar.

Arbetet med tornet är i avslutning­sfasen. Om tre veckor ska ställninga­rna tas ner. Därefter fortsätter snickarna med kyrktaket.

Skummeslöv­s kyrka fyllde 900 år i fjol. Hans-ove Ottosson berättar att Göteborgs stift varit angeläget att få till reparation­erna.

– Arbetet med torn och tak kostar 4,2 miljoner kronor. Vi får 75 procent i bidrag från stiftet. Och de har varit snabba, vi ansökte i oktober och de sade ”gör det här, ni får pengar”. Det är jättebra att det här har kunnat forceras, i vanliga fall kan man få vänta två år på ett beslut.

 ?? Bild: Henrik Williamsso­n ?? Skummeslöv­s kyrka i Skottorp har en längre tid varit inklädd med byggnadsst­ällningar och skyddsduka­r. Innanför förlåten har stora rötskadade bjälkar bytts ut. Även brädpanel, koppartak och spira kommer att ha en himmelsk glans när allt är klart.
Bild: Henrik Williamsso­n Skummeslöv­s kyrka i Skottorp har en längre tid varit inklädd med byggnadsst­ällningar och skyddsduka­r. Innanför förlåten har stora rötskadade bjälkar bytts ut. Även brädpanel, koppartak och spira kommer att ha en himmelsk glans när allt är klart.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden