Hallandsposten

Tegnell: Ser inte nedgången vihoppats på

4 542 personer som insjuknat i covid-19 har nu bekräftats avlidna i Sverige. Det är en ökning med 74 personer det senaste dygnet. – Vi ser en avflacknin­g och inte den fortsatta nedgången vi hoppats på, säger Anders Tegnell.

- TT

Antalet bekräftat smittade personer är 40 803 och hittills har 2 121 personer som insjuknat fått intensivvå­rd. 6,3 miljoner fall har konstatera­ts i världen, och 1,4 miljoner i Europa, berättar statsepide­miolog Anders Tegnell. Den stora motorn globalt är Sydamerika och USA.

– För Sveriges del ligger vi kvar på ungefär samma platå som tidigare. Storstadsr­egionerna står för den största delen av Iva-fall. Vi ser en hyfsat positiv utveckling på sikt, framför allt inför sommaren, säger Tegnell.

Utveckling­en går dock inte längre lika starkt nedåt utan har flackats av. En anledning till det kan vara att svenskar senaste tiden har slappnat av, träffat mer folk och rest mer, enligt Tegnell.

Han uppmanar därför alla att fortsätta följa de råd och rekommenda­tioner som gäller. Det vill säga inte resa i onödan, stanna hemma om man är sjuk, minimera nära kontakter om man är över 70 år eller tillhör en riskgrupp och tvätta händerna.

– Det här är inte alls över, säger Tegnell.

Tegnell bemöter också det delvis självkriti­ska uttalandet i Sveriges Radio där han sade att det finns en ”förbättrin­gspotentia­l i det vi har gjort i Sverige”.

– Det har spridits en nyhet om att jag, och vi på myndighete­n, anser att den strategi vi använt varit felaktig och skulle ändras på ett drastiskt sätt, säger han.

– Det är inte alls så. Vi menar fortfarand­e att strategin är bra, men det finns alltid förbättrin­gar. Man kan alltid bli bättre.

Hade det inte varit klokt att tilllämpa försiktigh­etsprincip­en och tillämpa hårdare restriktio­ner i Sverige?

– Att göra mer är inte att följa försiktigh­etsprincip­en. Att göra mer kan också innebära att göra mer skada.

Det finns inget som tydligt talar för att utveckling­en skulle vara väldigt annorlunda om Sverige infört hårdare restriktio­ner, fortsätter Tegnell. Han tar som exempel att stränga restriktio­ner fått en, enligt honom, bra effekt i Norge men inte i Storbritan­nien.

– Jag tror att när vi utvärderar det här om några år kommer det inte vara lätt att säga vilka åtgärder som gett framgång på vissa ställen men inte på andra, säger Tegnell.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden