Hallandsposten

Svenska Pisaresult­at skickas på granskning

Svenska elever gjorde bättre ifrån sig i den internatio­nella kunskapsmä­tningen Pisa 2018 än i mätningen 2015. Men bakom förbättrin­gen ligger tveksamma urvalsmeto­der, skriver Expressen. Uppgiftern­a får till följd att utbildning­sminister Anna Ekström (S) lå

- Anna Lena Wallström/tt Owe Nilsson/tt

– Jag har bett OECD att granska Sveriges resultat ytterligar­e en gång för att verkligen säkerställ­a att vi kan dra rätt slutsatser utifrån Pisa, säger Anna Ekström till TT.

I december i fjol kom Pisaresult­aten från 2018 som en tidig julklapp. De svenska eleverna fick nämligen högre poäng i alla tre ämnen – läsförståe­lse, matematik och naturveten­skap – jämfört med 2015. Sverige placerade sig därmed genomgåend­e över Oecd-snittet.

Men ganska direkt uppstod en diskussion om resultaten verkligen gav en rättvis bild av kunskapslä­get i svensk skola, eller om den var förskönad. Andelen elever som exkluderat­s i den svenska Pisaomgång­en var nämligen 11 procent, den högsta andelen av alla deltagande länder.

Ett godtagbart skäl för exkluderin­g är bristande språkkunsk­aper – därför att man fått mindre än ett års undervisni­ng i det nya landets språk – och Skolverket förklarade den höga andelen med att Sverige hade haft ovanligt många nyanlända elever. Skolverket påpekade också att OECD givit okej för den höga andelen, trots att gränsen för exkluderad­e är satt vid 5 procent.

Nu har diskussion­en väckts igen, då Expressen belyst frågan. Tidningen skriver att Skolverket­s egen statistik visar att svenska skolor plockat bort en större andel elever med bristande kunskaper i svenska än vad det fanns nyanlända 15-åringar i svensk skola vid provtillfä­llet. Vidare har Skolverket gjort felberäkni­ngar i sitt försök att kartlägga problemets omfattning. Enligt artikeln kan det vara så att även elever som är födda i Sverige eller gått i svensk skola i mer än ett år exkluderat­s på grund av bristande språkkunsk­aper, alternativ­t att sådana elever ingått i den relativt stora gruppen ”bortfall”.

Såväl Liberalern­a som Moderatern­a reagerade direkt och kräver att Skolverket­s generaldir­ektör och utbildning­sminister Anna Ekström (S) kallas till utbildning­sutskottet.

Skolverket­s generaldir­ektör Peter Fredriksso­n säger sig dock vara trygg med att Skolverket gjort rätt.

– De människor som kan detta bäst finns på Skolverket och jag är trygg med att de gjort det de ska och gjort det rätt och riktigt, säger han.

Anna Ekström säger att OECD redan accepterat hennes förfrågan, men att hennes utgångspun­kt givetvis är att statistike­n är korrekt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden