Hallandsposten

Italien hoppas att turisterna vågar komma

Lagom till sommarseme­strarna har nu Italien öppnat sina gränser. Besökare från hela EU samt Storbritan­nien är välkomna utan att behöva sitta i karantän. Men Österrike svarar med att öppna för alla grannar – utom Italien.

- TT

Sedan öppnandet i Italien trätt i kraft på onsdagen kom det besked från grannlande­t Österrike. Landgränse­rna till Liechtenst­ein, Schweiz, Slovakien, Slovenien, Tjeckien, Tyskland och Ungern är öppna utan karantän eller kontroller från och med torsdagen. Men just för det hårt coviddrabb­ade Italien bibehålls restriktio­ner för resandet tills vidare, meddelar utrikesmin­ister Alexander Schallenbe­rg i Wien.

Förhoppnin­gen med Italiens öppnande är att turismen ska hjälpa till att bygga upp ekonomin, som har drabbats hårt sedan landet stängde ner för tre månader sedan på grund av coronapand­emin.

Populära turistattr­aktioner som lutande tornet i Pisa och Colosseum i Rom har redan slagit upp portarna för besökare. Italienska

Alessandra Grimaldi fanns i den grupp om 14 personer som var först in när amfiteater­n i Rom öppnade igen i måndags.

– Vi är den vackraste staden i världen. Och nu har vi möjlighet att besöka platser på ett annorlunda sätt, vi är så få här nu så vi kan njuta mer, säger hon till The Guardian.

Snart kan folkmyllre­t alltså vara tillbaka på gatorna i Italien, som vanligtvis brukar välkomna över 60 miljoner utländska besökare om året. Men samtidigt finns farhågor för att turisterna inte vågar komma dit.

– Kom till Kalabrien. Det finns bara en risk: att du blir tjock, sade regionens guvernör Jole Santelli till nyhetsbyrå­n AFP i söndags med anledning av den föreståend­e öppningen.

Men hotellrece­ptionisten Alessandra Conti på Albergo del Senato nära Pantheon i Rom säger att det fortfarand­e kommer in många avbokninga­r för i sommar.

– Vi hoppades få se lite rörelse från och med i dag, men vi har inga utländska turister inbokade den här veckan eller nästa, säger hon under onsdagsmor­gonen till AFP.

Även reserestri­ktionerna inom landet upphäves i går,.

Utrikesmin­ister Luigi Di Maio har lovat ett varmt välkomnand­e för utländska turister, och har planerat in resor till Tyskland, Slovenien och Grekland för att övertyga länderna om att det är säkert att besöka Italien i sommar. Flygtrafik tillåts stegvis, och sker till en början till och från storstäder­na Milano, Rom och Neapel.

” Kom till Kalabrien. Det finns bara en risk: att du blir tjock. Jole Santelli regionens guvernör

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden