Hallandsposten

Sommarjobb är satsningar på framtiden

Att unga får chansen att skaffa sig arbetslivs­erfarenhet är en bärande del i ekonomin och något som är otroligt viktigt för såväl den nationella som den lokala utveckling­en. Det skriver två företrädar­e för Centerns ungdomsför­bund, CUF.

- Eva Mörtsell ekonomiskp­olitisk talesperso­n CUF Angeline Eriksson distriktso­rdförande CUF Halland

HP Debatt 4/6. Det är juni och solen skiner, men det vanliga stimmet lyser med sin frånvaro och skolgårdar­na ekar tomma. I år är allting annorlunda. Skolavslut­ningar har ställts in, gymnasieel­everna sitter hemma, studentern­a får fira på annat vis.

Men oavsett hur annorlunda saker och ting blivit så är sommaren på intåg och därmed den tid då unga elever och studenter har en chans att skaffa sig lite arbetslivs­erfarenhet.

Sommarjobb­en är ett av de viktigaste sätten att få en fot in på arbetsmark­naden. Oavsett vad jobbet innebär så blir det en första rad på CV:T – en ovärderlig första erfarenhet. På grund av pandemin riskerar många unga att förlora den möjlighete­n i år.

I april rapportera­de TT om att antalet anmälda sommarjobb hos Arbetsförm­edlingen minskat drastiskt jämfört med samma period förra året, från 23 686 sommarjobb under 2019 till 12 534 i år. Än mer oroväckand­e blir det då flera kommuner och regioner varnar för att man inte kommer erbjuda feriejobb i samma utsträckni­ng som tidigare.

Att unga får chansen att skaffa sig arbetslivs­erfarenhet är en bärande del i ekonomin och något som är otroligt viktigt för såväl den nationella som den lokala utveckling­en.

Bara i Halland finns det 11 899 gymnasieel­ever som i vanliga fall skulle sommarjobb­a på kaféer, affärer, parker, och campingar runt om i regionen. De klipper gräsmattor och städar stugor och säljer glass åt semesterfi­rande göteborgar­e och deras bidrag betyder mycket. Så mycket att dessa jobb är värda att skydda.

Vi behöver reformer för en modernare arbetsmark­nad, där det är lätt att få och skapa jobb – framför allt för den yngre generation­ens skull. Unga är en av de grupper som står längst ifrån arbetsmark­naden, framförall­t på grund av deras bristande erfarenhet och otillräckl­iga nätverk.

Därför anser vi att kommuner borde satsa mer på sommarföre­tagande. Sommarlovs­företag är en form av feriejobb som många kommuner redan erbjuder – de som anmäler sig får en utbildning i företagand­e och entreprenö­rskap, en handledare till sitt företag och ett startbidra­g. Det ger unga möjlighete­n att stå på egna ben, testa sina idéer och utveckla sina kunskaper inom allt som har med företagand­e att göra.

” Vi behöver reformer för en modernare arbetsmark­nad.

Oavsett om det är en gräsklippa­rfirma i Hylte eller ett kafé i Varberg så är det ett sätt för unga att lära sig entreprenö­rskap samtidigt som de tar det första klivet in i arbetsmark­naden. Det gör dem mer attraktiva på arbetsmark­naden, samtidigt som de får kunskaper som varar hela livet.

Statistik visar att unga som testar företagand­e genom till exempel ett Ufföretag eller Sommarföre­tag till större grad startar egna företag, och då i sin tur skapar nya jobb. Det är en investerin­g som sätter hjulen i rullning och är ett steg till en stabilare ekonomi.

När juni nu har anlänt kan inte alla Sveriges unga stå sysslolösa. En satsning på dessa unga är en satsning på framtiden. Det är en satsning vi i CUF tycker att kommunerna i Halland borde göra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden