Hallandsposten

Varför inte minska smittorisk­en?

- Janne Gustafsson

Smittorisk. Varför kan man inte överväga att försöka minska den smittrisk de äldre utsätts för genom att använda munskydd?

Världen över uppmanas människor att hålla avstånd till varandra och att stanna hemma. Många äldre har inte varit utanför dörren på flera månader. De har varken träffat barn eller barnbarn på länge. En del träffas på distans utomhus. Jag antar att så är det även för de som jobbar inom vård och hemtjänst. De vill inte riskera sina näras hälsa.

Men så kommer de till jobbet. Där är det inte samma omtanke om de gamla. Där har chefen bestämt att det är Folkhälsom­yndigheten och regionens rekommenda­tioner som gäller. Alltså, dum gör som dum säger. Så har man alltid gjort.

Av Folkhälsom­yndigheten­s

Borde vara obligatori­skt i vården, tycker insändaren.

rekommenda­tioner framgår: ”Det finns en möjlighet att personer utan symtom skulle kunna sprida smitta till riskgruppe­n och man kan överväga att försöka minska den smittrisk de äldre utsätts för genom att införa en mekanisk barriär som visir eller munskydd vid moment som innebär att man är nära ansiktet”.

Är det en tolkningsf­råga för att det inte med all tydlighet framgår att munskydd och/eller visir ska användas? Varför kan man inte överväga att försöka minska den smittrisk de äldre utsätts för genom att använda munskydd? Hade man gjort det om det gällt egna anhöriga?

Om inte avståndet kan hållas måste andra åtgärder vidtas. Att hålla ”basal hygien” och samtidigt sprida salivdropp­ar vid samtal är inte optimalt skydd mot smitta.

De som är högst ansvariga för vården tycks inte inse det allvarliga med att människor riskerar att bli sjuka och kanske avlida på grund av att chefer i vården är så inkompeten­ta.

Jag uppmanar de som är missnöjda med hemtjänste­n att själva eller att ta hjälp av anhörig för att byta till privat hemtjänst.

 ?? Bild: Martina Holmberg/tt ??
Bild: Martina Holmberg/tt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden