Hallandsposten

Kent Nilsson: Kommuner som satsar på sin kulturskol­a kommer att vaska guld.

Gemensam nämnare för alla kategorier utövare är möjlighete­n till mångfald och obundet fritt skapande. Det är dock inte ovanligt att politiker ser yttrandefr­iheten i kulturen som ett problem.

- Kent Nilsson kent.nilsson@hallandspo­sten.se

HP Ledarkröni­ka 8/8.

I skrivandet­s stund gäller fortfarand­e regeringen­s restriktio­ner om maximalt 50 personer på publika arrangeman­g. Coronapand­emin har stark inverkan på bland annat kulturen och det är oklart när de mer absurda inslagen i restriktio­nerna försvinner. Rotundan i Norre Katts park är ett exempel. På samma yta där 100 personer får fika samtidigt måste hälften gå ifrån om det startar ett kulturinsl­ag.

En av de

kulturpoli­tiska förutsättn­ingarna som styr samarbetet inom Region Halland lyder ”Förutom att erbjuda ett rikt utbud av kulturuppl­evelser och möjlighete­r till eget skapande är kulturlive­t bärare av och garant för ett öppet demokratis­kt samhälle byggt på yttrandefr­ihet och människors likvärdiga tillgång till kultur, kunskap och bildning”. Spika upp det på väggen!

Fram till 15 augusti finns det möjlighet att yttra sig över det förslag till kulturstra­tegi som arbetats fram av regionen och kommunerna tillsamman­s. Dokumentet är mycket omfattande och lämnar tillsynes ingen utanför. De nationella kulturmåle­n ska förstås uppfyllas vilket bland annat ställer krav på att ”främja allas möjlighet till kulturuppl­evelser, bildning och möjlighet att utveckla sina skapande förmågor”. Detta är ett nog så viktigt mål. Ett annat viktigt mål är ”barns och ungas rätt till kultur ska särskilt uppmärksam­mas”.

Ibland tas det

för givet att grunden i kulturlive­t ska byggas av dem som på egen hand vill skapa och sedan erbjuda samhället kulturuppl­evelser. För att motsvara efterfråga­n på upplevelse­r behövs såväl kvalitet och spets som amatörkult­ur. Gemensam nämnare för alla kategorier utövare är möjlighete­n till mångfald och obundet fritt skapande. Det är dock inte ovanligt att politiker ser yttrandefr­iheten i kulturen som ett problem.

För att kulturen

ska kunna utvecklas krävs ett brett samarbete i både finansieri­ngs- och producentl­edet. Som kulturprod­ucent gäller det inte bara att vara skicklig på bokningar, arrangeman­g och publik, det gäller också att vara skicklig på att söka bidrag. Möjlighete­n att lyckas tycks ibland vara större för ekonomer än esteter. Kanske gäller det att vara bättre på möten med förvaltnin­garnas kulturbyrå­krater än i mötet med sin publik. Region Halland samarbetar med flera produktiva aktörer, eller ”den konstnärli­ga och kulturella infrastruk­turen” som den också kallas.

När det gäller målet med ungdomskul­tur har studieförb­unden stor betydelse, men det som är helt avgörande för om ungdomsmål­et ska uppfyllas är kulturskol­orna vars verksamhet är pedagogisk och oftast kostnadsef­fektiv.

De kommuner som vågar satsa rejält på sin kulturskol­a kommer att vaska guld till kulturuppl­evelser, både i nutid och framtid. Dramalogen är ett bra exempel på en kulturresu­rs som knappast hade existerat utan Halmstads kommuns estetiska gymnasium och Kulturskol­a.

Det går inte

här att lyfta fram all den verksamhet som utgör kulturresu­rser i regionen. Förslaget till kulturstra­tegi utgörs av 64 sidor text. Men eftersom Kulturhuse­t i Folkparken nu är på tapeten kan det passa att nämna några: IB (Isildurs Bane), Operation Opera, Teater Albatross, Västsvensk Turnerande

Sommarteat­er (Gatuteater­festivalen) och Teater Halland (länsteater­n).

För några år

sedan spelade Teater Halland föreställn­ingar i Kulturhuse­t. Det var Strindberg­dramat ”Fröken Julie”. Såväl kulisser, ensemble som publik befann sig på Stora scenen. Koncentrat­ionen och dialogen mellan fröken Julie och betjänten Jean var hundraproc­entig. Plötsligt stannade glassbilen utanför huset och tillförde med sin trudelutt ett udda inslag i den Sörmländsk­a 1800-talsidylle­n. Men det var först mot slutet av pjäsen som det blev drama även i kulisserna. Den kniv som fröken Julie skulle ta livet av sig med i slutscenen saknades bland rekvisitan.

Kulturhuse­ts scenmästar­e Göran

sprang snabbt upp för trappan till personalru­mmet bakom kulisserna. Han greppade första bästa redskap och det råkade bli en smörkniv som i sista sekunden blev till ensemblens räddning. Den kvällen tog alltså stackars fröken Julie livet av sig med en slöjdad smörkniv. Det är detta som är charmen med teater.

 ?? Bild: Max Holm ?? De kommuner som vågar satsa rejält på sin kulturskol­a kommer att vaska guld till kulturuppl­evelser.
Bild: Max Holm De kommuner som vågar satsa rejält på sin kulturskol­a kommer att vaska guld till kulturuppl­evelser.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden