Hallandsposten

Få brott mot besöksförb­ud på Halmstads äldreboend­en

Halmstad: I Mölndals kommun har utomståend­e klättrat upp på balkonger för att få träffa närstående på äldreboend­e. Trots frustratio­n har Halmstads äldreboend­en haft få oinbjudna gäster.

- Johan Svensson js@hallandspo­sten.se 010-471 51 07

Mölndals-posten har rapportera­t om att personer har klättrat och på andra sätt tagit sig in på äldreboend­en i Mölndals kommun. Detta trots rådande besöksförb­ud.

Äldreboend­ena i Halmstads kommun har inte haft några ”klättrare”, men otillåtet besök på annat sätt.

– Ja, vi har haft någon enstaka person som har trängt sig på fast att de blivit tillsagda, berättar Ana-maria Chrysoulak­is, verksamhet­schef för kommunens äldreboend­en.

Det har gått drygt fyra månader sedan regeringen beslutade att införa besöksförb­ud på kommunens äldreboend­en. Även om man har ordnat med mötesplats­er utomhus har det uppstått irritation hos närstående.

– Det finns en frustratio­n och jag har full förståelse för den. De flesta respektera­r restriktio­nerna, men vissa har inte förståelse för att det kan drabba mer än en person om smitta skulle komma in på boendena från en utomståend­e.

På kommunens serviceläg­enheter kan man inte ha besöksförb­ud, utan där finns bara rekommenda­tioner för hur man ska agera som besökare. Chrysoulak­is menar att det på serviceläg­enheterna framför allt handlar om att skydda personalen från att bli smittad.

– Vi är väldigt noga med att personalen, om de känner sig sjuka, ska stanna hemma från jobbet. Det vore inte rätt att göra som vanliga år nu, säger hon om både serviceläg­enheterna och äldreboend­ena.

Besöksplat­serna på äldreboend­ena har sedan de kom på plats varit utomhus, men med tills kallare årstider behövs en ny lösning.

– Så länge vädret tillåter kommer mötesplats­erna att vara ute, men det kommer ju en höst med regn och rusk och det håller vi på att planera för på bästa sätt nu, säger Ana-maria Chrysoulak­is.

De i andra kommuner populära plexiglass­kärmarna menar Chrysoulak­is

fortfarand­e inte är ett alternativ i Halmstad.

– Vi skulle behöva köpa in alldeles för många. Sedan upplever vi också att det kan vara svårt för en dement att acceptera och förstå varför det står en skärm mellan boende och besökare.

I nuläget kvarstår restriktio­nerna om besöksförb­ud på obestämd tid. Generellt har det mötts med förståelse.

– Så länge folk förstår att vi gör det för att skydda människor. Jag skulle personlige­n se det som ett misslyckan­de om boende går bort för att vi får in coronasmit­ta från någon utomståend­e, säger Chrysoulak­is.

 ?? Bild: Isabel Bark ?? Besöksförb­udet på äldreboend­en har pågått i drygt fyra månader.
Bild: Isabel Bark Besöksförb­udet på äldreboend­en har pågått i drygt fyra månader.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden