Hallandsposten

Bob G. Lind ”vet” vem som mördade Karl XII – och hur

En omstridd skåning ser nya bevis om kulknappen i Varberg och säger nu att han kan få fram flera miljoner kronor till en öppning av Karl XII:S grav. – Jag säger inte vem som backar upp, men de är från USA, säger Bob G. Lind.

-

Bob G. Linds nya bok ”Olof Dagström och motivet bakom mordet på Karl XII” är utgiven på hans eget förslag och inspirerad av Rolf Uppströms ”Den okända kulan”.

Mördaren som pekas ut är samma som i Bengt Liljegrens 20 år gamla ”Karl XII: en biografi” – svenske André Sicre, som ska ha agerat på uppdrag av Fredrik av Hessen, som var gift med kungens syster Ulrika Eleonora och senare kunde ta över kronan själv.

Det nya ”bevis” som Bob G. Lind presentera­r i sin bok handlar om att ljusförhål­landen och skjutvinke­ln talar för ett svenskt lönnmord.

– Det var stjärnklar­t och nästan fullmåne, så kungen var lätt att se, och ingen har tidigare tänkt på att lutning i området där Karl XII sköts är 2,5 grader, exakt som vinkeln mellan skotthålen i tinningarn­a. Jag har tagit 70 bilder och mätt tre gånger med lantmäteri­utrustning, säger Bob G. Lind, eller Bo Göran Ivar Lind som 70-åringen i Helsingbor­g egentligen heter.

Men man vet väl inte exakt var kungen stod och hur området såg ut för 300 år sedan?

– Det är samma lutning överallt och med största sannolikhe­t har kulknappen dalat ner i löpgraven och hittats av Nordenstie­rna, fortsätter Bob G. Lind och hänvisar till kulknappen som finns på Hallands kulturhist­oriska museum.

Kulknappen slängdes enligt sägnen bort för att den gav otur och hittades i Öxnevalla i Marks kommun först 1924. Åtta år senare togs den till Varbergs fästning av dåvarande museichefe­n Albert Sandklef.

– Jag är helt övertygad om att det är korrekt. När André Sicre ropade att det var han som sköt Karl XII tror jag att Nordenstie­rna via kyrkan fick reda på att han skulle slänga kulknappen. Men det finns inga skrifter bevarade om det.

Resultatet av undersökni­ngen av mitokondri­e-dna på kulknappen som genetikern Marie Allen gjorde

Bob G. Linds nya bok är utgiven på hans eget förlag.

2001–2002 gav ett oklart resultat. Spår från två personer hittades och det ena finns hos en person på 100.

Dessutom lär kulan vara kontaminer­ad efter att ha hållit av många personer och bland annat dragits genom hålet i Karl XII blodiga hatt, av Albert Sandklef.

Många kända forskare och historiker avfärdar teorin om kulknappen, däribland akademiled­amoten Peter Englund. Han har sagt att han ska äta upp sina kalsonger om kulknappen är äkta.

Englund hänvisar till ballistike­rn Gunnar Grenander, som har räknat ut att en kula från nära håll hade

 ?? Bild: Sven-åke Solberg & Roger Månsson ?? Bob G. Lind menar att lutningen i området där Karl XII sköts stämmer med skottvinke­ln och att det bevisar att kungen lönnmördad­es av en svensk på nära håll.
Bild: Sven-åke Solberg & Roger Månsson Bob G. Lind menar att lutningen i området där Karl XII sköts stämmer med skottvinke­ln och att det bevisar att kungen lönnmördad­es av en svensk på nära håll.
 ?? Bild: Carlbergs Förlag ??
Bild: Carlbergs Förlag

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden