Hallandsposten

Han föredrar båtdäck framför trädäck

Martin Agnvall från Mellbystra­nd har varit boskapsfös­are i Australien, jobbat som liftvakt i Kanada, liftat i USA och arbetat på lyxyacht i Medelhavet, Karibien och Stilla havet.

-

Folk&familj: Som matros ombord på en lyxyacht har Martin Agnvall från Mellbystra­nd rest från Boston till Alaska via den karibiska övärlden, Panamakana­len, Galápagos och Hawaii.

Working holiday-visum, det är grejen tycker Martin Agnvall.

– Jag jobbar hellre dygnet runt i sex månader och ger mig ut och reser lika länge för pengarna jag har tjänat, än jobbar vanliga tider ett år och har fyra veckors sommarseme­ster – och så kan det regna tre av dem, säger Martin.

Första gången han åkte ut i världen på ett working holiday-visum åkte han till Australien. Där hade han några udda jobb – till exempel var han på en farm utanför Darwin och hjälpte till att driva boskap och kastrera tjurar. Men mest reste han runt, trots arbetsvisu­met, och hade kul, bland annat hoppade han bungyjump naken.

– Om man hoppade naken fick man ett gratishopp så jag tänkte varför inte. Fast jag tyckte lite synd om folket som stod på marken bredvid när jag hängde i linan och dinglade, säger Martin och skrattar.

Nästa working holiday-visum tog honom till Kanada.

– Jag ville ha en riktig vinter så jag flög till Vancouver och mejlade iväg en ansökan till alla skidorter som jag kunde hitta. Till slut fick jag svar från ett ställe i Fernie i British Columbia, berättar Martin.

Efter att ha liftat dit fick han jobb som liftvakt högst uppe på toppen.

– Första gången jag skulle ta mig till liften på brädan i mörkret klockan fyra på morgonen, med bara en pannlampa som hjälp för att kunna se, trodde jag att jag skulle dö. Det var ju inte direkt några röda backar i Kläppen det handlade om. Men att stå ensam uppe på berget och se soluppgång­en var fantastisk­t, säger Martin.

Efter säsongen bestämde han sig för att lifta över gränsen till USA och Montana. Från Montana tog han tåg till Seattle för att därifrån lifta ner till några släktingar i San Francisco.

– Jag hittade en annons på Craigslist, USA:S motsvarigh­et till Blocket, från ett gäng ungdomar som skulle åka söderut i en minibuss och hade platser kvar. Men de visade sig vara semipundar­e och när jag efter ett dygn insåg att ingen av dem hade något körkort hoppade jag av mitt i en skog i norra Oregon, berättar Martin.

Efter en mycket kall natt i skogen i en egengjord koja insåg han på morgonen att det bara var tre kilometer till

 ??  ??
 ??  ?? När Martin Agnvall är hemma i Sverige gillar han att klättra. Helst klättrar han inomhus eftersom han gärna vill veta exakt hur svår banan är så att han ständigt kan utmana sig själv med högre svårighets­grader.
När Martin Agnvall är hemma i Sverige gillar han att klättra. Helst klättrar han inomhus eftersom han gärna vill veta exakt hur svår banan är så att han ständigt kan utmana sig själv med högre svårighets­grader.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden