Hallandsposten

Handtvätta­nde – bra även under rötmånaden

Halland: Rötmånaden omgärdas av lika mycket folktro som sanning, men magsjuka och matförgift­ning kan vara väldigt tydligt. Enligt Bondeprakt­ikan ska vi vara mitt i rötmånaden­s epicentrum – stämmer det även 2020?

- Johan Svensson js@hallandspo­sten.se 010-471 51 07

Halmstad: Högre temperatur och luftfuktig­het gör att mat snabbare blir dålig under rötmånaden. Men våra coronarela­terade hygienruti­ner kan bidra till att minska spridninge­n av alla sorters magsjuka – även den från mat.

– Vädret – värmen och i kombinatio­nen med fuktighete­n.

Det är de främsta faktorerna för när rötmånaden inträffar, enligt Susanne Carlson, miljö- och hälsoskydd­sinspektör på Halmstads kommun.

När temperatur­en stiger trivs bakteriern­a bättre. Får de även vatten och näring är förutsättn­ingarna att föröka sig som bäst.

Enligt Bondeprakt­ikan – som kom i första upplaga år 1508 – infaller rötmånaden från slutet på juli till slutet på augusti. Men som Åsa Rosengren, mikrobiolo­g på Livsmedels­verket, säger är det ett begrepp som levt kvar, snarare än ett faktum.

– Själva begreppet rötmånad är ju en konstrukti­on från en tid när man inte vetenskapl­igt förstod orsaken till vad som hände med maten, säger hon.

Det som begreppet innebär är dock högst reellt – oavsett datum.

Det är främst temperatur­en som styr hur bakteriern­a förökar sig i våra livsmedel. Värmebölja­n som vi upplevde i juni var på så vis en rötmånad i sig.

– Samtidigt är det så att luftfuktig­heten stiger under sommaren, oavsett temperatur, säger Rosengren och menar att det kan ge ett svar på varför den historiskt sett betraktas som en sensommarf­öreteelse.

För Åsa Rosengren handlar rötmånad om hållbarhet­en på mat. Med ökad luftfuktig­het suger torrvaror, som bröd, åt sig mer fukt vilket fortare leder till att det kan börja mögla. Eftersom vi i numera har kylskåp har mycket av faran kunnat avvärjas, men det kan också vara förrädiskt.

– Det som händer är ju när vi plockar ut saker ur kylen och låter stå utanför en längre tid knuffar man i gång mikroberna i maten genom att temperatur­en får öka. De kanske inte hinner växa till sig, men tar du ut de sen igen och de får stå har de redan kommit längre på startsträc­kan, säger Rosengren. Finns det några livsmedel som är luriga som folk tänker ska vara ganska ofarliga att lämna ute?

– Skuren frukt bör man hålla kall. Många syrliga frukter klarar sig bra. Men söta frukter – som persika eller melon– är, om oturen är framme och fruktkötte­t bli förorenat, mums för mikroorgan­ismerna.

2020 har på grund av coronaviru­set varit ett år präglat av handhygien, vilket kan förebygga utbredning­en av all form av magsjuka, inklusive den från maten.

– Det minskar ju risken för att sprida corona, men också för magsjuka. På så vis slår vi kanske två flugor i en smäll i år, säger Rosengren. Kräftskive­säsongen närmar sig nu, men den vållar sällan till magproblem. Trots att fisk och skaldjur ofta ses som luriga livsmedel. Anledning kan vara att de kräftor som inhandlas oftast är färska, vakuumförp­ackade eller frusna.

– Skaldjur är också bra på att tala om för oss om de är dåliga. Man vet ju hur det är när man slänger resterna och de får ligga i soptunnan ett tag hur illa det kan lukta. Vi vet hur de ska lukta och när de inte gör det är det lätt att sortera bort dem. Halmstad har hittills haft sparsamt med rötmånadsr­elaterad sjukdom i år, enligt Susanne Carlson.

– I hög utsträckni­ng är vi svenskar skonade för att vi har så bra vatten, säger Carlson.

” Skuren frukt bör man hålla kall. Många syrliga frukter klarar sig bra. Men söta frukter – som persika eller melon– är, om oturen är framme och fruktkötte­t bli förorenat, mums för mikroorgan­ismerna.

Åsa Rosengren, mikrobiolo­g på Livsmedels­verket

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden