Hallandsposten

Överlägset flest bilar lappas på Stortorget

Knäred: På Salong Fina finns en frisör och en frisörstol. Det har gett ägaren Johanna Nilsson nya kunder under coronapand­emin.

- Lokala företag i coronakris­en Christophe­r Lembke cl@hallandspo­sten.se 010-471 51 23

I mitten av april, lite mer än en månad efter att coronapand­emin slog till med full kraft mot det svenska näringsliv­et, skickade branschorg­anisatione­n Frisörföre­tagarna ut en enkät till medlemmarn­a.

Mer än hälften av de som svarade uppgav att intäkterna hade minskat med 20 till 45 procent. För en tredjedel var tappet mer än 50 procent.

– Jag var ganska orolig i mars när jag hörde att andra salonger hade det tufft. Samtidigt började några av mina äldre kunder ringa och boka av sina klipptider. Men skillnaden blev ganska liten för mig, de flesta av mina kunder fortsatte att komma som vanligt.

Johanna Nilsson äger och driver Salong Fina i en villa mitt i Knäred. Med en kvart kvar till nästa kund slår hon sig ner i köket som ligger innanför salongsdel­en. Radion står på. Ett ansiktsvis­ir ligger på köksbordet, något som inte ingick i inventarie­rna för lite mer än ett halvår sedan.

– För mig är det väldigt viktigt att mina kunder känner sig trygga när de är här. Folk vet att jag bara tar emot en person i taget.

Som Knäreds enda frisör kommer kunderna främst från trakten.

Men det som skulle kunna vara en stor sårbarhet i en tid som denna – ensamföret­agandet – har i stället visat sig locka fler till Salong Fina.

– Jag har fått nya kunder som tycker att det känns säkrare att komma hit än att åka till en större salong. De kommer från Laholm och kustortern­a, men också från Halmstad och andra ställen.

Vid ett tillfälle har Salong Fina också fått en rejäl tillströmn­ing av nya kunder från betydligt närmare håll. På grund av besöksförb­udet kan de boende på det intilligga­nde Björkebogå­rden inte längre ta emot den frisör som annars bruka komma med jämna mellanrum.

Lösningen blev att Johanna Nilsson fick ta emot dem en och en under en hel dag.

– Jag bar munskydd, ansiktsvis­ir och skyddskläd­er. Jag tror att de tyckte det var kul att komma över hit och få håret klippt, säger Johanna som ser positivt på den annalkande hösten.

– Det har gått ihop sig hittills så jag är inte orolig.

 ??  ??
 ?? Bild: Christophe­r Lembke ?? Efter att ha haft några veckors semester har det ringt rejält i telefonen på Salong Fina. ”Jag har fullt två veckor framåt”, säger ägaren Johanna Nilsson.
Bild: Christophe­r Lembke Efter att ha haft några veckors semester har det ringt rejält i telefonen på Salong Fina. ”Jag har fullt två veckor framåt”, säger ägaren Johanna Nilsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden