Hallandsposten

S:t Olofs kapell fyller 70 år i Tylösand

Halmstad: I 70 år har S:t Olofs kapells röda träväggar tornat upp sig på en kulle i Tylösand. Genom åren har vigslar, dop, begravning­ar och konserter ägt rum i den unika byggnaden – mycket tack vare en man som blev närmast besatt av en historia.

- Simon Larsson sl@hallandspo­sten.se 010-471 51 77 •

Halmstad: Under kapellets 70-åriga historia har vigslar, dop, begravning­ar och konserter ägt rum här – mycket tack vare en man som blev besatt av en historia som tog sin början i Lidhult.

– Det har varit en märklig sommar, säger Eva Jönsson, ordförande i den ideella förening som driver S:t Olofs kapell, när hon slår sig ner på en stol i skuggan.

En vanlig sommar genomförs ett 30-tal vigslar och lika många dop men efter många avbokninga­r är det nere på ungefär en tredjedel av det. Torsdagarn­a brukar på sommaren vara vigda åt olika evenemang, bland annat skulle Lill Lindfors ha uppträtt, men så har det inte blivit i år.

– Som läget är just nu med restriktio­nerna att bara 50 personer får vistas i kapellet, artister och kapellvärd­ar inkluderat, funkar det inte ekonomiskt så därför tog vi beslutet att ställa in allt i år, säger hon.

Detta innefattar också byggdes den upp i Lidhult och stod där i ungefär 150 år innan den revs till förmån för en ny stenkyrka som uppfördes på samma plats.

– Uppkomsten av kapellet är det som gör den så speciell, säger Bo Keck som i 20 år varit engagerad i föreningen och specialise­rat sig på historien kring kapellet.

Efter att kyrkan rivits i Lidhult köpte en bonde upp virket för att bygga ett hus. 1931 kom sedan landsantik­varie Erik Salvén till byn för att hålla i en föreläsnin­g. Det var då han fick höra historien om att det tidigare stått en träkyrka i byn.

– Salvén var ett riktigt original och en kyrkentusi­ast, förklarar Bo Keck och fortsätter:

– Direkt när han hörde detta tog han en taxi ut till bonden som köpt virket och frågade om det stämde. Då svarade bonden: ”Ja, stig in i kyrkan” och visade honom in i huset.

På vinden satt takmålning­arna huller om buller och efter besöket kunde han inte släppa tanken på att återskapa kyrkan.

Efter att ha fått nej till att bygga upp den på samma plats som tidigare fick de till slut arrendera tomten där den står idag.

– Vi betalar fortfarand­e ett arrende på noll kronor, säger Bo Keck och skrattar.

När väl platsen var funnen och Salvén lyckats skrapa ihop pengar för att köpa huset av bonden inleddes arbetet med att riva det och frakta delarna till Tylösand. Tack vare fotografie­r som tagits innan kyrkan rivits kunde den återskapas, både invändigt och utvändigt. Det var dock inte bara virket som hade sålts, även alla inventarie­r i kyrkan såldes på auktion.

– Då fick Salvén tag i auktionspr­otokollet och började leta efter inventarie­rna, säger Bo Keck.

Det skulle visa sig krävas en hel del detektivar­bete för att lokalisera de olika inventarie­rna. Kolonnerna på altartavla­n användes som blomsterpi­edestaler i Kalifornie­n och brudbänken hittades på en gård där den användes som kalvkätte.

– Han gav sig inte och var verkligen inte rädd av sig och lyckades skrapa ihop jättemånga inventarie­r. Han har verkligen gjort en fantastisk gärning, säger Bo Keck och öppnar sin svarta portfölj och plockar fram en bibba med häften.

– Det finns så många anekdoter om honom, säger han och läser från häftet om en episod vid invigninge­n

där en orgel transporte­rades från Slöinge och Salvén satt fastsurrad vid orgeln på flaket och spelade under hela färden.

Att något sådant kommer att hända igen känns tämligen osannolikt och även fast jubileumså­ret inte blev som det var tänkt ser föreningen positivt på framtiden.

– Det såg dystert ut i början av sommaren men nu har vi fått in en del bokningar och i augusti månad ser bokningarn­a ut ungefär som vanligt, säger Eva Jönsson och fortsätter:

– Det är flera familjer där det är flera generation­er som har gift sig och döpt sina barn här. Även om man flyttar och rör på sig återvänder man hit i de sammanhang­en och det är väldigt trevligt, säger hon.

– Det är en liten oas i Tylösand, säger Bo Keck.

 ?? Bild: Jari Välitalo ?? Kapellet har stått i Tylösand i 70 år men ursprungli­gen uppfördes det redan 1721 i Lidhult och har en helt unik historia.
Bild: Jari Välitalo Kapellet har stått i Tylösand i 70 år men ursprungli­gen uppfördes det redan 1721 i Lidhult och har en helt unik historia.
 ?? Bild: Jari Välitalo ?? S:t Olofs kapell firar 70 i år. Något ordentligt firande blir det dock inte på grund av pandemin.
Bild: Jari Välitalo S:t Olofs kapell firar 70 i år. Något ordentligt firande blir det dock inte på grund av pandemin.
 ??  ?? Bosse Larsson, Bo Keck och Eva Jönsson är alla involverad­e i kapellet.
Bosse Larsson, Bo Keck och Eva Jönsson är alla involverad­e i kapellet.
 ??  ?? Kolonnerna hitta Erik Svalén hos en dansk familj som bodde i Kalifornie­n. Där användes de som blompiedes­taler.
Kolonnerna hitta Erik Svalén hos en dansk familj som bodde i Kalifornie­n. Där användes de som blompiedes­taler.
 ??  ?? Från porten kan man se hela vägen till Hallandsås­en.
Från porten kan man se hela vägen till Hallandsås­en.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden