Hallandsposten

Bättre läge – men två kårer saknar fortfarand­e folk

Halmstad: Läget har ljusnat något för deltidskår­erna. Två saknar dock fortfarand­e personal och rekryterin­g pågår. – I Getinge och Oskarström är det svårt att hitta medarbetar­e som både arbetar och bor på orten, säger Magnus Wijk, avdelnings­chef på räddnin

- Cecilia Welin cw@hallandspo­sten.se 010-471 51 66

För ett och ett halvt år sedan hade räddningst­jänsten en svår ekvation att lösa. Samtidigt som antalet utryckning­ar ökade saknades folk i samtliga fem deltidskår­er.

Men sedan dess har läget ljusnat något. I dagsläget är det endast på två av de fem stationern­a som personal saknas uppger Magnus Wijk.

– I Harplinge, Simlångsda­len och Halmstad tätort är bemanninge­n riktigt bra för närvarande. Men i Getinge och Oskarström är det fortsatt bekymmersa­mt.

Två gånger per år brukar räddningst­jänsten annonsera efter folk, och för den andra omgången gick ansöknings­tiden ut i går. I fredags fanns ett 20-tal sökande till tjänsterna.

– Det som är positivt vid detta annonstill­fälle är att det bara finns behov på två stationer, säger Magnus Wijk.

Han berättar att läget i Getinge har varit ansträngt under våren och att det är tack vare medarbetar­nas goda vilja som stationen klarat av att hålla i gång fyra skiftgrupp­er.

– De som är där i dag löser situatione­n på ett exemplaris­kt sätt men i det långa loppet behöver vi påfyllnad. Vi har behov av två– fyra nya deltidsbra­ndmän.

Oskarström har kört med tre skiftgrupp­er i flera år men är nu på god väg att kunna gå upp till fyra igen berättar Magnus Wijk.

– Det kommer att ge personalen på stationen mer utrymme till vila mellan beredskaps­veckorna. Men vi saknar fortfarand­e två, tre deltidsbra­ndmän för att klara av den övergången.

Att det är lättare att få folk till deltidskår­en i Halmstad tätort beror på att det finns ett större utbud av folk som både bor och arbetar i närheten av stationen. Deltidskår­erna

i Getinge och Oskarström är lika stora som den i Halmstad, men på dessa orter är det svårare att hitta medarbetar­e som både bor och arbetar.

När det gäller Harplinge och Simlångsda­len så är det färre brandmän i beredskap på dessa stationer. Det gör att det blir enklare att klara av bemanninge­n, förklarar Magnus Wijk.

Hur många nya medarbetar­e den senaste annonserin­gen i slutändan kan ge är oklart. De sökande måste bland annat klara fysiska tester och uppfylla krav om att bo och jobba tillräckli­gt nära stationen för att vara aktuell för tjänsterna.

 ?? Bild: Roger Larsson/arkiv ?? Ett ständigt pågående rekryterin­gsarbete har gjort att personallä­get förbättrat­s i kommunens deltidskår­er. Men två har fortfarand­e brist på folk.
Bild: Roger Larsson/arkiv Ett ständigt pågående rekryterin­gsarbete har gjort att personallä­get förbättrat­s i kommunens deltidskår­er. Men två har fortfarand­e brist på folk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden