Hallandsposten

För högt och fult vanlig åsikt om planerat hotell

Österskans: För högt, fult och passar inte in. Det är en vanlig åsikt om det hotell som planeras på Österskans. Många tror också att konferensh­otell spelat ut sin roll i kölvattnet efter coronaviru­set och utveckling­en av digitala plattforma­r.

- Cecilia Welin cw@hallandspo­sten.se 010-471 51 66

Från mitten av juni och tre månader fram kan allmänhete­n lämna synpunkter på förslaget till ny detaljplan för Österskans.

Tanken är att bygga ett konferensh­otell i 16 våningar med takterass, restaurang och saluhall.

HP har gått igenom de omkring 80 skrivelser som hittills har kommit in, och en förkrossan­de majoritet är emot hotellplan­erna.

Den absolut vanligaste åsikten är att byggnaden blir alldeles för hög och skymmande och därmed inte passar in i omgivninga­rna. Bara två anser att det är okej med ett hotell på platsen, men även dessa personer anser att byggnaden blir för hög.

Väldigt många har också synpunkter på byggnadens utseende. Den kallas allt från anskrämlig, smaklös, grotesk och människofi­entlig till ”en stor klump som kväver staden”. Några undrar om Halmstad siktar på en ny medalj för Sveriges fulaste byggnad.

Det är också många som ifrågasätt­er om Halmstad verkligen behöver ett hotell till.

Några påpekar att coronapand­emin har fått många företag att hitta digitala mötesvägar, vilket minskar kostnadern­a och är bra för miljön, och menar att digitala plattforma­r är det som gäller framöver och inte konferensa­nläggninga­r.

I stället för hotell vill en klar majoritet av dem som yttrat sig att kommunen satsar på att utveckla området som grön- och parkområde. Saluhall, restaurang och kafé verkar också de flesta vara positiva till. Vissa anser dock att saluhallen i stället borde förläggas till en av alla tomma butiksloka­ler i centrum.

Men fortfarand­e återstår alltså en dryg månad innan tiden för att lämna in yttranden är slut.

 ?? Bild: White arkitekter ?? En vanlig åsikt är att hotellet blir för högt och inte riktigt passar in i omgivninge­n.
Bild: White arkitekter En vanlig åsikt är att hotellet blir för högt och inte riktigt passar in i omgivninge­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden