Hallandsposten

Besöksreko­rd på Tylösand mitt i coronapand­emin

Halmstad: Högsommarv­ärmen under helgen innebar att förra veckans besöksreko­rd på Tylösand fick se sig slaget. Trots coronapand­emin och varningar om trängsel vågade sig 45 000 Halmstadbo­r och turister till samma strand.

- Julia Paulsson jupa@hallandspo­sten.se 010-471 51 32

På lördagen visade väderprogn­osen 30 grader varmt och strålande sol över Halmstad. Det vill säga perfekt strandväde­r.

Redan innan folk började vallfärda till Tylösand hade Livräddarn­as bevaknings­chef Sofia Karlborg en känsla av att det dåvarande rekordet för i år, 35 000 personer, från förra veckan skulle slås.

– Jag har på känn att vi att vi slår det rekordet idag eftersom det ser ut att vara varmt under en lång tid nu, sade hon till HP vid 11-tiden på lördagen.

Och det visade sig att hon hade helt rätt, lördagens 45 000 besökare innebar nytt rekord för sommaren 2020.

Det totala besöksreko­rdet är däremot daterat till sommaren 2018 som slog rekord i både det ena och det andra. Då räknade man 50 000 besökare på den långa stranden.

Trots mycket folk på stranden upplever Livräddarn­a att besökarna generellt är bra på att hålla avstånd till varandra.

– Ofta när man går till stranden går man dit med ett sällskap och sitter i det sällskapet. Däremellan kanske man inte håller avstånd men generellt så har man ett avstånd till de andra grupperna intill, säger Sofia Karlborg.

Livräddarn­as uppdrag är att bevaka stranden och vattnet. Även om de räknar antalet besökare har de inte i uppgift att se till att de inte sitter för tätt eller att det är för många på en plats.

– Vi är inga ordningsva­kter på Överblicks­bild från HP:S webbkamera vid Tylösand cirka klockan 14 på lördagen.

stranden, vårt uppdrag är att bevaka så ingen far illa. Att hålla avstånd är varje individs ansvar.

Bland lördagens besökare fanns Anna Tauchman från Göteborg som tänkte på att hålla avstånd under sitt besök på stranden.

–Vi försöker hålla avstånd på två meter. Jag har med munskydd, säger hon.

Även Halmstadbo­n Daniel Söderberg med familj var på plats. Han tror att folk har varit frustrerad­e över det tråkiga vädret och därför beger sig till stranden trots risken för trängsel.

– Att det har varit dåligt gör att alla passar på att komma hit när det är fint väder, då exploderar det. Framför allt de yngre verkar inte tänka så mycket på smittorisk­en, på en del ställen ligger folk som packade sillar, men vi försöker hålla avstånd, säger han.

 ?? Bild: Jari Välitalo/arkiv ?? Sofia Karlborg, som är bevaknings­chef för Livräddarn­a på Tylösand, upplever att de flesta besökarna är bra på att hålla avstånd trots trängseln.
Bild: Jari Välitalo/arkiv Sofia Karlborg, som är bevaknings­chef för Livräddarn­a på Tylösand, upplever att de flesta besökarna är bra på att hålla avstånd trots trängseln.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden