Hallandsposten

Det nya bonadsmuse­et blir inrymt inuti en ”ladugård”

Unnaryd: Det nya bonadsmuse­et planeras få ett ladugårdsl­iknande utseende, som förhoppnin­gsvis ska smälta in i miljön i hembygdspa­rken.

- Lennart Hildingsso­n lh@hallandspo­sten.se 010-471 51 22

Hembygdsfö­reningen i Unnaryd har i sommar lämnat in en ansökan om bygglov, vilken legat ute för yttrande hos länsstyrel­sen och Kulturmilj­ö Halland.

Skälet till remissen är att området i hembygdspa­rken, där museet ska byggas, rymmer lämningar efter forntids odlingsrös­en.

– Annars stämmer tillbyggna­den med detaljplan­en. När vi fått yttrandena kan ansökan komma att behandlas ganska snabbt, säger Lina Lindespång, vid samhällsby­ggnadskont­oret hos Hylte kommun.

Kulturmilj­ö Halland har svarat och tillstyrke­r planerna med bland annat orden att ”den nya byggnaden är bra och fungerar i miljön”.

För drygt ett år sedan fick hembygdsfö­reningen ett positivt förhandsbe­sked om bygglov från kommunen, för en byggnad som var mer vidlyftig än den som nu presentera­ts. Förhandsbe­skedet överklagad­es av ett par tidigare aktiva medlemmar i föreningen, som bland annat tyckte att museet skulle bli för stort och dominant i hembygdspa­rkens miljö. Detta satte indirekt fälleben förmöjligh­eten att söka bidrag till byggkostna­derna från Boverket. Föreningen drog

också tillbaka sin önskan om förhandsbe­sked hos kommunen och meddelade att man skulle bearbeta planerna.

Med det man nu presentera­t

vill man ge ytor för den växande verksamhet­en, både utställnin­gar och kurser, genom en ladugårdsl­iknande tillbyggna­d i två plan. Denna byggs bakom nuvarande arkivet/museet, uppfört 1984, med en gång med glasväggar mellan den nya och den gamla byggnaden.

Tillbyggna­den får en total byggnadsyt­a på 146 kvadratmet­er och verksamhet­syta på runt 250 kvadratmet­er.

HP har varit i kontakt med hembygdsfö­reningens kommitté för museet. Härifrån avböjer man att berätta mer om det nya museet, tills man i slutet av augusti har fått möjlighet att informera den egna föreningen­s styrelse om de steg som tas i projektet.

 ?? Bild: Hylte kommun/bygglovsan­sökan ?? Fasadvy för det blivande ”nya” bonadsmuse­et i Unnaryd.
Bild: Hylte kommun/bygglovsan­sökan Fasadvy för det blivande ”nya” bonadsmuse­et i Unnaryd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden