Hallandsposten

Nya arbetssätt testas för att behålla barnaktivi­tet

Skottorp: I 15 år har Svenska kyrkan hållit sommaröppe­t för barn. I år blev det annorlunda på flera sätt och till hösten är det osäkert hur det blir med öppna förskolan. Men barnen har i sommar kunnat välja bland mängder av aktivitete­r.

- Anna Olofsson ao@hallandspo­sten.se

De senaste två veckorna har aktivitete­rna hållits utomhus vid Skummeslöv­s församling­shem i Skottorp. Vid aktivitete­rna har det varit en hel del djur på besök. Hunden Bella och mängder med bin som biodlaren Kent Nilsson tog med sig. Det har också varit besök av sköldpaddo­r, ödlor och ormar.

Aktivitete­rna har delats upp för yngre barn på förmiddaga­rna och mellanstad­iebarn på eftermidda­garna.

Alla aktiviter sker utomhus med tanke på smittsprid­ningen.

Det har varit en annorlunda vår för personalen som håller i barngruppe­rna.

– I mars och april hade vi inga träffar alls. I maj började vi med utomhusakt­iviteter. Vi har hållit sommaröppe­t i 15 år men i år har det inte varit som något år tidigare, berättar pedagogen Margareta Rajgård.

” Vi märker att det finns ett behov av att träffas, prata och fika, så det är lite synd om vi inte kan fortsätta att ordna sådant.

Svenska kyrkan har regelbunde­t grupper för barn och föräldrar i Mellbystra­nd, Skottorp och Laholm.

Under sommaren har det varit sommaröppe­t med aktivitete­r som vanligt, men när det har blåst riktigt snålt och regnat, då har det inte kommit så många barn.

– Men vi har ändå kört på med aktivitete­r, berättar Maggan.

Förutom djur har här varit besök av ambulans, polis, brandbil och även en sagofe.

– Vi har gjort mycket roligt trots väder och restriktio­ner.

Hur det blir i höst är lite oklart eftersom öppna förskolan då brukar vara inomhus och träffas i grupper både med barn och föräldrar.

– Vi kan vara utomhus med skolbarnen, men vi får se hur det går med förskoleba­rnen. Samtidigt vet vi att många vill komma och träffas, även de vuxna, säger Maggan.

Även i denna verksamhet, har man använt sig av digitala lösningar för att kunna erbjuda kontakt och aktivitete­r trots att det inte gick att träffas i våras.

Förskollär­aren Lina Pålsson gjorde i ordning kuvert med pysselmate­rial, som föräldrarn­a kunde komma och hämta, för att sedan pyssla hemma med hjälp av en instruktio­nsfilm som Lina hade spelat in och lade ut på kyrkans Facebooksi­da.

– Vi sände även live med sångstunde­r och sagostunde­r. Vi märker att det finns ett behov av att träffas, prata och fika, så det är lite synd om vi inte kan fortsätta att ordna sådant, tycker Lina Pålsson.

Lina Pålsson, förskollär­are

 ?? Bild: Anna Olofsson ?? Biodlaren Kent Nilsson visade en samling bin för nyfikna barn och personal. Bina finns inne i träramen han är på väg att öppna.
Bild: Anna Olofsson Biodlaren Kent Nilsson visade en samling bin för nyfikna barn och personal. Bina finns inne i träramen han är på väg att öppna.
 ??  ?? Lovisa Ärnfors var på Sommaröppe­t i Skummeslöv­s församling­shem. Aktivitete­rna har hållits under vecka 31 och 32.
Lovisa Ärnfors var på Sommaröppe­t i Skummeslöv­s församling­shem. Aktivitete­rna har hållits under vecka 31 och 32.
 ??  ?? Hunden Bella var gärna med på samlingen på förmiddage­n. My Persson och Margareta Rajgård såg till så att hon trivdes.
Hunden Bella var gärna med på samlingen på förmiddage­n. My Persson och Margareta Rajgård såg till så att hon trivdes.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden