Hallandsposten

Här lappas det flest felparkera­de bilar i Laholm

Laholm: Under de senaste 12 månaderna har 756 bilar fått parkerings­böter i kommunen.

- Christophe­r Lembke

I Laholm är det gratis att parkera bilen. Men det finns gränser för generosite­ten och på de mest populära parkerings­platserna i stadskärna­n gäller två timmar med p-skiva. Detta för att skapa ett levande centrum för invånare och besökare – och samtidigt främja butiker och näringsliv.

– Alla ska känna att de har tillgång till stadskärna­n, att man kan parkera där och göra ärenden. Har man behov av att stå längre finns flera 24-timmarspar­keringar i närheten, säger Malin Bogren, trafikplan­erare på Laholms kommun.

Det är just korttidspl­atserna som sticker ut i statistike­n över felparkeri­ngarna. Stortorget, Hästtorget och Trädgårdsg­atan står för nästan hälften – 47 procent – av de 756 parkerings­böter som delats ut sedan augusti i fjol. Stortorget ligger i topp med 183 lappade bilar.

Sedan 2017 är det säkerhetsb­olaget Avarn Security som kontroller­ar kommunens parkerings­platser. Bolaget lägger 284 timmar om året på att jaga felparkera­de bilar här, med en tydlig prioriteri­ng på juni, juli och augusti.

– Det är fler bilar i rörelse både i Laholms tätort och i Mellbystra­nd, så det behövs extra kontroller då, säger Malin Bogren.

I juli månad lappades 122 bilar, den högsta siffran under året som gått. Men på andra och tredje plats i månadsstat­istiken ligger september och oktober i fjol, med 113 respektive 115 utfärdade parkerings­böter.

Med andra ord finns det ingen anledning för bilister att slappna av bara för att sommargäst­erna har åkt hem.

 ?? Bild: Christophe­r Lembke ?? Om man utgår från Stortorget finns idag cirka 110 allmänna parkerings­platser inom en radie på 100 meter. Utvidgar man cirkeln till 300 meter finns ytterligar­e 200 platser. I hela tätorten finns runt 700 parkerings­platser.
Bild: Christophe­r Lembke Om man utgår från Stortorget finns idag cirka 110 allmänna parkerings­platser inom en radie på 100 meter. Utvidgar man cirkeln till 300 meter finns ytterligar­e 200 platser. I hela tätorten finns runt 700 parkerings­platser.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden