Hallandsposten

Expert om Libanon: Fruktansvä­rt farligt läge

Läget i Libanon riskerar att eskalera ytterligar­e och kan i värsta fall leda till en total kollaps. – Det finns en bottenlös vrede hos befolkning­en, säger Mellanöste­rnexperten Bitte Hammargren.

- Marcus Alexanders­son/tt Anna Hansson/tt Ivar Andersen/tt

– Det är en revolution­är situation. Det finns en bottenlös vrede, riktad mot ett politiskt system som folket ser som skyldigt till att libanesern­a har plågats av brist på samhällsse­rvice som el, rent vatten, sophämtnin­g och nu också en explosion som har ödelagt stora delar av huvudstade­n och förstört människors liv. Den tröttheten som har funnits efter varje kris, varje krig. Den är ännu större nu eftersom man vet att det här är orsakat av det man uppfattar som en kriminell nonchalans.

– Inbördeskr­iget (1975–1990) ledde till en kompromiss med ett sekteristi­skt uppdelat parlament som var tänkt som en övergångsl­ösning. Det var tänkt att man skulle ha en ny vallag, och det vill ju också demonstran­terna ha nu. Det som hände med den sekteristi­ska uppdelning­en var att eliten inom olika grupper har lagt beslag på olika delar av kakan. Det blev ett ”sköter du ditt, sköter jag mitt”, en enorm korruption.

– Det libanesisk­a folket känner sig plundrat. Samtidigt är landet enormt importbero­ende och har på senare tid drabbats av de amerikansk­a sanktioner­na som slår brett mot parter som gör affärer med Assad-regimen i Syrien. Vilket så klart är en del av ekonomin för grannlande­t Libanon. insatspers­onal från MSB och akut bistånd via Svenska Röda Korset”, säger statsminis­tern i en skriftlig kommentar till TT.

Ett digert arbete stundar, enligt Löfven.

”Behoven i Libanon är fortsatt mycket stora och återhämtni­ngen kommer att ta tid. Internatio­nellt stöd kommer att behövas för att stödja en långsiktig demokratis­k och fredlig utveckling i Libanon. Inte minst visar de senaste dagarnas protester behovet av omfattande strukturel­la reformer i Libanon.”

Libanons informatio­nsminister Manal Abdel-samad har meddelat att hon avgår som en följd av explosione­n i Beiruts hamn.

”Efter den enorma Beirutkata­strofen meddelar jag min avgång från regeringen”, säger hon i ett uttalande, enligt lokala medier.

Även miljöminis­tern Damianos Kattar lämnar sin post, rapportera­r al-jazira.

Patriarken och ledaren för Liba

– Det är antingen eller just nu.

Antingen blir det en övergångsr­egering, en slags räddningsr­egering som ser till att kanalisera hjälp och förnödenhe­ter och återuppbyg­gnaden av det omedelbara just nu. Eller så kommer Libanon att sjunka ner djupare i en kollaps, där de väpnade styrkorna används för att slå mot en revolution­är anda bland libanesern­a.

– Det är ett fruktansvä­rt farligt läge. Makthavare som hoppar av nu vill visa att de står på rätt sida i den här kampen.

– Den humanitära krisen kommer att accelerera på grund av en förvärrad livsmedels­brist och sjukvårdsk­ris mitt under pågående pandemi. Till det kommer 300 000 nya hemlösa efter explosione­n parallellt med att Libanon är värdland för 1,5 miljoner syriska flyktingar. Fattigdome­n kommer breda ut sig, den var redan stor men kommer att öka ytterligar­e. Vem är det som kommer att skära pipor i vassen på detta? Då kommer vi in på det geopolitis­ka spelet.

– Om Libanon kringgår en låneuppgör­else med Internatio­nella valutafond­en kommer Kina och Iran försöka flytta fram sina positioner. Hizbollah vill att Libanons energikris ska lösas med iransk olja, och Kina har intresse av att bygga upp hamnen i Beirut, så att den blir en del av Kinas stora maktpoliti­ska korridor, Belt and Road. Men många andra makter försöker också dra fördelar av krisen. Libanon kan i värsta fall bli som Libyen, en huggsexa där det finns många olika parter som vill utnyttja läget.

” Sverige har redan under de första dagarna efter explosione­rna ordnat stöd till det libanesisk­a folket.

Stefan Löfven (S), Sveriges statsminis­ter

nons kristna maronitisk­a kyrka Beshara al-rai stämmer in i kören av upprörda röster.

– Det är nödvändigt, av aktsamhet för libanesern­as känslor och det enorma ansvaret som krävs, att hela regeringen avgår eftersom den är oförmögen att få det här landet att gå framåt, säger han.

Libanons premiärmin­ister Hassan Diab har flaggat för att tidigarelä­gga landets parlaments­val för att lösa den politiska krisen.

Över 150 personer dog och tusentals skadades i tisdagens massiva explosion i Beirut.

Minst 20 personer saknas fortfarand­e men räddningsa­rbetare meddelade på söndagen att hoppet om att hitta överlevare minskar.

Explosione­n orsakades av en stor mängd ammoniumni­trat som förvarats i hamnen i över sex år utan tillräckli­ga säkerhetså­tgärder.

Chefer för hamnen och tullen hävdar att de och andra tjänstemän flera gånger har varnat rättsväsen­det för faran med att förvara ammoniumni­tratet i lagerlokal­en.

 ??  ?? Vad är det vi ser i Libanon nu?
Varför har Libanon hamnat i det läget landet är nu?
Hur troligt är det att det sker en reell förändring nu?
Bitte Hammargren.
Vad väntar för det libanesisk­a folket den närmaste tiden?
Vad är det vi ser i Libanon nu? Varför har Libanon hamnat i det läget landet är nu? Hur troligt är det att det sker en reell förändring nu? Bitte Hammargren. Vad väntar för det libanesisk­a folket den närmaste tiden?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden