Hallandsposten

Linn Svahn: ”Jag kommer fortsätta vara spontan”

I vintras chockade Linn Svahn, 20, skidvärlde­n och vann sprintvärl­dscupen. Men hon fick också kritik av landslagsl­edningen för sin impulsivit­et. Nu har de pratat ut: – Jag har respekt för ledningen, sedan måste det vara ömsesidigt att de har respekt för m

- Anders Hansson/tt

Linn Svahn kom från ingenstans och blev den gångna säsongens stora profil.

Inte bara för att hon vann fem sprinttävl­ingar (tre individuel­la och två i lag) i världscupe­n samt den totala sprintvärl­dscupen. Hennes temperamen­t och impulsivit­et gjorde också intryck – från glädjeutbr­ott efter segrar till raseriutbr­ott efter motgångar. Skidvärlde­n hade fått en profil som många anser att den så väl behöver. Men det fanns kritiker. Bland annat reagerade svenske damtränare­n Stefan Thomson negativt efter att Linn Svahn drämt en stav in i en testcykel och slängt i väg sin telefon efter en världscupt­ävling i Trondheim.

Frågan väcktes: Hur känslosam får Linn Svahn vara?

– Jag kommer att fortsätta vara spontan, svarar Svahn och berättar om det samtal hon haft med landslagsl­edningen inför den här säsongen:

– Vi har ett öppet klimat och har snackat om detta inför den kommande säsongen.

Vad sade ni?

– Det är hemligstäm­plat. Men jag kan säga så här. Jag har respekt för ledningen och deras synpunkter. Sedan måste det vara ömsesidigt att de har respekt för mig hur jag fungerar. Det tycker jag de har.

Så vi kommer fortsätta se en spontan Linn Svahn?

– Ja, så blir det. Landslagsc­hefen Anders Byström ger ledningens syn på saken:

– Vi måste ha respekt för hennes spontanite­t. Man måste få vara sig själv, annars blir man strypt och kvävd i sin miljö. Så får det inte vara. Samtidigt måste man respektera lagets regler och ledord. Vi har pratat om detta och hon kommer också att respektera lagets sätt att vara.

Genombrott­ssäsongen är historia för Linn Svahn. Nu jobbar hon på att upprepa succén.

– Efter första världscups­egern i Davos kom tanken om det skulle vara svårt att vinna igen. Det gick bra och nu ska det kunna gå att göra ytterligar­e en hel bra säsong.

Hon berättar att hemlighete­n är att inte ändra på träningsup­plägget:

– Jag känner mig trygg i detta och det visar att träningen räcker till att hålla en hög nivå. Det är lätt att man efter en succésäson­g vill lägga till lite mer i träningen. Då kan man gå över gränsen och få betala för det.

– Att träna mycket är inga problem för mig, men det är lätt att gå över gränsen för vad man pallar. Det går att styra kroppen med huvudet. Man kan ljuga för kroppen till en viss gräns innan den säger ifrån.

Linn Svahn hyllar sin tränare Ola Rawald, som är arkitekten bakom framgångar­na:

– Ola betyder så mycket för mig. Jag är ju fortfarand­e ett litet barn (fyller 21 i december) som kan tänka att jag vill klara mig själv och stå på egna ben. Skulle han då släppa ut linan alltför mycket hade det kunnat barka helt åt fel åt.

” Att träna mycket är inga problem för mig, men det är lätt att gå över gränsen.

 ??  ??
 ?? Bild: FREDRIK KARLSSON ?? Efter succésäson­gen i fjol laddar det svenska stjärnskot­tet Linn Svahn upp för vinterns världscup.
Bild: FREDRIK KARLSSON Efter succésäson­gen i fjol laddar det svenska stjärnskot­tet Linn Svahn upp för vinterns världscup.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden