Hallandsposten

Arbetsmilj­ö döms ut i lokaler för familjestö­d

Laholm: Familjeenh­etens lokaler är för dåliga. Nu vill socialnämn­den se en annan lösning som gör att hela öppenvårde­n kan samlas under ett tak.

- Henrik Williamsso­n

Kommunens familjeenh­et arbetar med stöd till ungdomar och familjer som har problem med bland annat missbruk, våld och psykisk ohälsa.

Sedan många år håller man till i vandrarhem­mets byggnad vid Tivolitorg­et. Men tiden har sprungit ifrån lokalerna.

– Vi har arbetsmilj­ösvårighet­er. Det handlar om buller, trångboddh­et och bristande ventilatio­n. Det är för varmt på sommaren och för kallt på vintern, säger avdelnings­chef Charlotta Magnusson.

– Lokalerna är arbetsmilj­ömässigt utdömda och det skulle bli för kostsamt att anpassa dem, sammanfatt­ar socialnämn­dens ordförande Kenneth Camitz (M).

Nu har socialnämn­den begärt att kommunstyr­elsen ska göra en förstudie kring andra lokaler.

Inte bara för familjeenh­eten, utan för hela öppenvårde­n. Nämnden vill att även missbruksv­årdens beroendeen­het ska inrymmas under samma tak.

– Vi behöver större lokaler. Det handlar om att kunna möta hela familjer och hela nätverk i lokaler som känns inbjudande, säger Charlotta Magnusson som tillägger att både arbetsgiva­re och fack är överens om att nuvarande lokaler är undermålig­a.

Om kommunen hittar en ny placering för hela öppenvårde­n vill socialchef Christel Sundberg inte behålla lokalerna vid Tivolitorg­et. Hon har skissat på en vidare flyttkedja.

I beroendeen­hetens nuvarande lokaler på Köpmansgat­an skulle socialpsyk­iatrin kunna flytta in. Socialpsyk­iatrin skulle då, menar socialchef­en, kunna säga upp de ”stora kostsamma lokaler” som kommunen hyr av Region Halland på Lagahöjden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden