Hallandsposten

Nioåring knyter knopar mot cancer

Skummeslöv­sstrand: Knopandet på fritids fick honom att så småningom utnämnas till månadens givare på Ung cancer. Malte Hultin Olsson knyter knopar för välgörenhe­t.

- Evelina Gunnarsson eg@hallandspo­sten.se 010-471 50 54

Laholm: Malte Hultin Olsson, nio år, blev med sina knopar månadens givare hos Ung cancer. ”Jag orkar hur länge som helst, jag ska göra detta tills jag blir gammal”, säger han.

I höstas lärde sig Malte Hultin Olsson att knyta knopar på fritids på Skottorpss­kolan. Han tyckte det var roligt och fortsatte att knyta hemma. På fritids sålde de knoparna. Pengarna de fick in skänktes till organisati­onen Ung cancer.

Samtidigt knopade Malte Hultin Olsson mer och mer hemma. Han började sälja sina färgglada mästerverk för 25 kronor stycket och han ville, precis som i skolan, skänka pengarna till välgörenhe­t. Valet föll även här på Ung cancer.

I december gjorde han extra många knopar och mamma Anna Hultin Olsson berättade om dem på sin Facebooksi­da. Det resulterad­e i en rusning efter Maltes välgörenhe­tshantverk.

– När jag låg och sov plingade det till i telefonen hela tiden, säger Malte Hultin Olsson som satte målet att sälja för 5 000 kronor.

Maltes mamma och pappa betalar linorna och hans mormor bidrar med frimärken och kuvert så att knoparna kan skickas iväg. För beställnin­garna har trillat in från hela Europa. Från Skellefteå i norr till Schweiz i söder. Bland annat har en, för Malte och Anna okänd, förskola från Skellefteå hört av sig och köpt flera knopar. När Malte och Anna Hultin Olsson satte in pengar första gången blev det 5 715 kronor till Ung cancer.

– Det kändes jättebra. Men jag har inte funderat på vad pengarna går till, säger Malte.

Några veckor senare ringde de från Ung Cancer. De undrade hur det kom sig att en så ung kille hade satt in så mycket pengar.

– Det var nog mycket för att morfar gick bort i cancer och Malte ville hjälpa till och göra något för alla unga, säger Anna Hultin Olsson.

I augusti utsåg Ung cancer Malte till månadens givare. Men nioåringen känner sig inte färdig med knopandet.

– Jag orkar hur länge som helst, jag ska göra detta tills jag blir gammal. Det var rätt jobbigt när jag skulle göra 200 stycken, men sedan blev det mindre, säger han.

Hur många av köparna känner ni?

– Många. Sedan är det dagiset i Skellefteå och flera köpare från Ung cancer som sett det på Ung cancers hemsida.

Knoparna kan beställas på Anna Hultin Olssons Facebook. Strömmen av beställnin­gar har inte sinat.

– Nu finns det ett lager av knopar. Men det ska bli spännande att räkna ihop hur mycket pengar som kommit in sedan vi swishade de första, säger Anna Hultin Olsson.

 ??  ??
 ?? Bild: Evelina Gunnarsson ?? För ett år sedan fick Malte Hultin Olsson lära sig att knyta knopar på fritids. Det tyckte han var så roligt att han fortsatte hemma. Nu har han sålt knopar för 5 000 kronor och skänkt pengarna till välgörenhe­t.
Bild: Evelina Gunnarsson För ett år sedan fick Malte Hultin Olsson lära sig att knyta knopar på fritids. Det tyckte han var så roligt att han fortsatte hemma. Nu har han sålt knopar för 5 000 kronor och skänkt pengarna till välgörenhe­t.
 ??  ?? Malte Hultin Olsson knyter mellan läxor och aktivitete­r på kvällarna. Knyter man många knopar efter varandra kan man få lite ont i fingrarna. Annars ser han inga hinder för att fortsätta knyta.
Malte Hultin Olsson knyter mellan läxor och aktivitete­r på kvällarna. Knyter man många knopar efter varandra kan man få lite ont i fingrarna. Annars ser han inga hinder för att fortsätta knyta.
 ??  ?? Beställarn­a kan välja vilken färg de vill ha och i vilket utförande knopen ska vara. Mamma och pappa betalar snörena och Maltes mormor betalar kuvert och frimärken så att knoparna kan skickas ut i Sverige och Europa.
Beställarn­a kan välja vilken färg de vill ha och i vilket utförande knopen ska vara. Mamma och pappa betalar snörena och Maltes mormor betalar kuvert och frimärken så att knoparna kan skickas ut i Sverige och Europa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden