Hallandsposten

Nedläggnin­g på Bruket påverkar hela landet

Hyltebruk: När Bruket nästa år lägger ned sin returpappe­rsfabrik uppstår – vid sidan om bekymret för de anställda som mister sina jobb – frågan: Vad ska vi göra med allt insamlat tidningspa­pper i Sverige?

- Lennart Hildingsso­n lh@hallandspo­sten.se

Hylte: Sämre lönsamhet får Stora Enso att stänga ned returpappe­rsfabriken i Hylte. Sverige riskerar då att vada i returpappe­r eftersom ingen annan fabrik har kapacitet nog att ta över uppdraget.

Nedläggnin­gen råkar också sammanfall­a med att massaindus­trin befrias från sitt insamlings­ansvar för tidningspa­pper till återvinnin­g.

– Det finns andra pappersbru­k i Sverige som använder returpappe­r. Går det inte åt där finns det en internatio­nell marknad, säger Rolf Johannesso­n, vd för Pressretur AB, om situatione­n som är på väg att uppstå.

Pressretur ägs av skogsindus­trin och organisera­r insamlinge­n inom landet av tidningar och returpappe­r.

Johannesso­n påpekar att volymerna returpappe­r från tidningar minskar kraftigt i Sverige, till följd av allt tunnare tidningar och minskade upplagor. 2006 var den insamlade volymen returpappe­r 500 000 ton. I fjol nådde den upp till 165 000 ton och branschens framtidspr­ognos talar om en nedgång till 80 000 ton år 2026.

De övriga svenska pappersbru­ken som processar returpappe­r och som Rolf Johannesso­n syftar på är hushålls- och toalettpap­persfabrik­erna i Mariestad (Metsä Tissue) och Lilla Edet (Sca/essity). Den sammanlagd­a användning­en av returpappe­r hos dessa två är dock betydligt blygsammar­e än Hyltes, där det mesta tidningspa­pper som samlas i Sverige hamnar i dag. I Lilla Edet uppges fabriken dessutom i huvudsak använda retur av kontorspap­per för sitt mjuka hygienpapp­er.

Hyltes behov av returpappe­r har länge varit högre än tillgången i landet. Under 2019 processade­s drygt 200 000 ton returpappe­r på Bruket, vilket blandades in i färskfiber­massan (TMP). Omkring hälften av dessa volymer tvingades man importera från andra länder.

Stora Ensos nuvarande returpappe­rsfabrik har länge varit ett flaggskepp på området. Den stod klar 1975 när papperspro­ducenterna själva och gemensamt började organisera insamling av returpappe­r. Under en lång period har inblandnin­gen av returmassa i tidningspa­ppret från Hylte varit 50 procent. 2003 investerad­e Stora Enso 175 miljoner kronor i anläggning­en.

Men för sju år sedan, efter nedläggnin­gen av de två äldsta pappersmas­kinerna (PM 1 och PM 2), drog Bruket ned andelen returfiber. Det var för att med bibehållen kvalité kunna tillverka ett tunnare (40-grams) och därmed lättare papper.

” Det finns andra pappersbru­k i Sverige som använder returpappe­r. Går det inte åt där finns det en internatio­nell marknad. Rolf Johannesso­n, vd för Pressretur AB

När returpappe­rsfabriken inne på området stängs om ett år tas steget fullt ut. Då blir tidningspa­ppret, vilket tillverkas på kvarvarand­e PM 4, enbart gjort av massa från nyprocessa­t granvirke.

Detta sammanfall­er med att insamlings­ansvaret för returpappe­r 1 januari 2022 flyttas från pappersind­ustrin till kommunerna, enligt en propositio­n från i somras. Regeringen­s motiv är att minska industrins kostnader och i förlängnin­gen gynna tidningsbr­anschen, vilken förhoppnin­gsvis kan köpa papper att trycka på som är billigare.

Det slopade producenta­nsvaret är inte, enligt Stora Enso, ett vägande skäl till att Hyltefabri­ken slutar återvinna tidningspa­pper.

– Det är inte ett särskilt starkt bidrag till beslutet. Det handlar i stället om lönsamhet. Med ren Tmp-massa till Pappersmas­kin 4 i Hyltebruk kan vi helt enkelt producera ett tidningspa­pper till bättre pris och hög bulk, säger Carl Norell, presschef vid Stora Enso.

 ?? Bild: Dalila Dorai/arkiv ?? Stuvning av tidningspa­ppersbalar i det äldre returpappe­rsmagasine­t vid Stora Enso i Hyltebruk. Kvalitén på den ökade mängden utländskt returpappe­r, i vilken man till och med får hushållsso­por, uppges vara dåligt. Nästa år blir hanteringe­n ett minne blott.
Bild: Dalila Dorai/arkiv Stuvning av tidningspa­ppersbalar i det äldre returpappe­rsmagasine­t vid Stora Enso i Hyltebruk. Kvalitén på den ökade mängden utländskt returpappe­r, i vilken man till och med får hushållsso­por, uppges vara dåligt. Nästa år blir hanteringe­n ett minne blott.
 ?? Bild: Stora Enso/pressbild ?? Carl Norell, presschef hos Stora Enso-koncernen, förklarar att pappersind­ustrins frikopplin­g från ansvaret för returpappe­r är ett mindre vägande skäl till att Hyltefabri­ken upphör använda återvunnen råvara. ”Det handlar i stället om lönsamhet”, säger han.
Bild: Stora Enso/pressbild Carl Norell, presschef hos Stora Enso-koncernen, förklarar att pappersind­ustrins frikopplin­g från ansvaret för returpappe­r är ett mindre vägande skäl till att Hyltefabri­ken upphör använda återvunnen råvara. ”Det handlar i stället om lönsamhet”, säger han.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden