Hallandsposten

Rabatt på hyran – ändå tomma treor i Hishult

Hishult: Lägenheter i Hishult har stått outhyrda sedan början av året. Kraftig rabatt på hyran har inte hjälpt. Men Laholmshem­s planer på att bygga ett nytt hyreshus på orten rullar vidare.

- Jonatan Gernes jg@hallandspo­sten.se

8 732 kronor i månaden. Det är hyran för tre rum och kök på Markarydsv­ägen 23 C.

En del tror att det är hyran som är för hög. Andra menar att det kan vara läget intill Hishultssk­olan som gör det svårt att hitta hyresgäste­r. Dåliga kommunikat­ioner till orten är en tredje teori.

Hur det än är med det så har två av åtta lägenheter varit outhyrda i mer än ett halvår. ”Bekymmersa­mt”, tycker förstås det kommunägda bostadsbol­aget Laholmshem som byggde hyreshuset så sent som för fem år sedan.

Så bekymmersa­mt att bolagsstyr­elsen i somras tog till en tidigare oprövad metod.

– I juni tog styrelsen beslut om ett slags hyresrabat­t under 18 månader, säger Peter Johansson, tillförord­nad vd på Laholmshem.

Rabatten har två trappsteg. 1 000 kronor i månaden det första året och 500 kronor i månaden följande halvår. Totalt 15 000 kronor.

– 1 000 kronor är mycket pengar. Det borde kunna locka folk att ta det, men tyvärr.

Effekten uteblev. En hyrdes ut, men en annan blev tom i stället.

– Byalaget menar att det är läget kring skolan gör det svårt att hyra ut. Jag vet inte hur mycket det ligger i det, säger Peter Johansson.

HP har pratat med kommunstyr­elsens ordförande Erling Cronqvist (C). Han pekar på att hyran för stora nybyggda lägenheter blir så hög att man kanske väljer att köpa ett hus i Hishult i stället.

Laholmshem­s vd instämmer.

– Lite blir det så. Säg att du får ett hus för en miljon i Hishult. Med räntan som är i dag betalar du inte 8 000 kronor i månaden för det huset, säger han och fortsätter:

– De som ska flytta dit ska gärna sälja sitt hus för att få ett lättare boende i lägenhet. Men Hishult är inte oändligt stort. Det finns inte hur många som helst som vill det.

Peter Johansson vill inte dra för stora växlar på hur läget ser ut just nu. Lägenheter­na har ju varit uthyrda tidigare.

Enligt honom påverkas inte Laholmshem­s planer på att bygga 18 nya lägenheter i Hishult.

– Vi vill bygga på den gamla Granhemsto­mten och har fått beslut från kommunfull­mäktige att vi får dra i gång. Vi ska skicka ut ett slags intressean­mälan till Hishultsbo­rna, för att få en bild av hur stort intresset är för att flytta till lägenhet.

Vi försöker få mer kött på benen innan vi drar i gång.

Brevet ska gå ut inom ett par veckor. På Granhemsto­mten handlar det om lite mindre lägenheter.

– Då blir det också en billigare peng. Det är en fin tomt med vacker utsikt. Vi hoppas att det ska vara lättare att hyra ut dem, säger han.

 ?? Bild: Jonatan Gernes ?? Efterfråga­n är just nu låg på lägenheter i Laholmshem­s hyreshus på Markarydsv­ägen 23C. Två har stått tomma länge.
Bild: Jonatan Gernes Efterfråga­n är just nu låg på lägenheter i Laholmshem­s hyreshus på Markarydsv­ägen 23C. Två har stått tomma länge.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden