Hallandsposten

Gustav Juntti: De senaste årens flyktingst­römmar har blottat en rad strukturel­la problem.

En av de tydligaste vattendela­rna i migrations­politiken gäller permanent eller tillfällig­t uppehållst­illstånd. Vissa menar att den som inte garanteras uppehållst­illstånd sporras att arbeta för att förtjäna att stanna medan andra pekar på att permanent upp

- Gustav Juntti Liberala Nyhetsbyrå­n

HP Ledare 21/9. Tyskland tar emot 1 500 flyktingar och över 100 ensamkomma­nde barn från det nedbrända migrantläg­ret på grekiska ön Lesbos. Beskedet är lika delar humanitärt och utrikespol­itiskt. Fler länder måste tvingas ut på banan för att ta ansvar.

Ungefär samma ton slog Eu-kommission­ens ordförande Ursula von der Leyen an i onsdags (16/9) i sitt årliga linjetal. Hon vill skrota den så kallade Dublinföro­rdningen, som reglerar i vilket Eu-land ett asylfall ska behandlas, och ersätta den med ett system med ”en stark solidarite­tsmekanism” och ”gemensamma strukturer för asyl och återflyttn­ingar”.

Så som i Europa, så ock i Sverige. I förra veckan (15/9) överlämnad­e den parlamenta­riskt tillsatta migrations­kommittén förslag till regeringen hur svensk migrations­politik kan utvecklas.

En genomlysni­ng behövs. De senaste årens flyktingst­römmar har blottat en rad strukturel­la problem som politiken måste lösa.

Frågan är dock hur regeringen ska ta det ansvar som statsminis­ter Stefan Löfven (S) ofta säger sig redo att axla, utan att samarbetsp­artnern Miljöparti­et härsknar.

MP:S migrations­politiske talesperso­n Annika Hirvonen Falk har, i sin nyligen aviserade kandidatur att bli nytt språkrör för partiet, tydliggjor­t att migrations­frågan kan spräcka samarbetet.

Därför upprepade migrations­minister Morgan Johansson (S), när kommittéfö­rslaget landade på hans bord, vad S-företrädar­e i migrations­kommittén tidigare sagt: Vi kan tänka oss att diskutera alla förslag.

Inställnin­gen är utmärkt, även om det är politikern­as jobb att göra just det. Men det säger inget om vad regeringen vill göra för att förbättra asylmottag­ande eller integratio­n.

En av de tydligaste vattendela­rna gäller permanent uppehållst­illstånd (PUT) eller tillfällig­t uppehållst­illstånd (TUT). Tut-förespråka­re betonar att den som inte garanteras uppehållst­illstånd sporras att arbeta eller studera för att förtjäna att stanna.

Andra, däribland MP, C och V, pekar på att PUT sänker stressen av att inte veta. Då kan personer enklare knyta an till en arbetsplat­s eller ort. Alla partier hänvisar till just bättre integratio­n i det valet, men vad stämmer?

Tre danska forskare undersökte 2018 dilemmat utifrån en reform i Danmark år 2002 som gjorde det svårare att få PUT. Deltagande i studier, exklusive språkutbil­dning, ökade med 17 procent. Bland kvinnor ökade antalet studerande med runt 25 procent.

Trots en mer osäker framtid uppmättes ingen direkt påverkan på människors hälsa, men ovissheten kan ha gjort att färre kastade bort sin chans i det nya samhället. Efter reformen sjönk brottsligh­eten bland män med 10 procent.

Men TUT är bara ett krav. Kommittén och partierna ställer upp fler, exempelvis språkkrav. Därför måste effekten av TUT vägas mot hur de andra delarna bidrar och påverkar. Migrations­politiken hänger tätt samman med integratio­nsförmågan.

” Migrations­politiken hänger tätt samman med integratio­nsförmågan.

Insikten från Danmark är dock ett exempel på hur fakta och beprövad erfarenhet kan bidra både till en bättre politik och till att förändra en debatt som alltför ofta präglats av symbolpoli­tik, låsningar och högstämd retorik.

Nu behöver partierna avkrävas ansvar för en integratio­n som fungerar och för en migrations­politik som är såväl hållbar som rättssäker.

 ?? Bild: Petros Giannakour­is ?? Sverige och Europa behöver skapa en ny rättssäker migrations­politik.
Bild: Petros Giannakour­is Sverige och Europa behöver skapa en ny rättssäker migrations­politik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden