Hallandsposten

Pandemin ska utvärderas med hjälp av konsult

Halmstad: Coronapand­emin har tvingat fram nya arbetssätt och lett till nya erfarenhet­er. Kommunen vill nu dra lärdomar av krisen och tillsätter därför en utredning. En extern konsult tas in till en kostnad av max 100 000 kronor.

- Cecilia Welin cw@hallandspo­sten.se 010-471 51 66

Ett enigt personal- och ledningsut­skott har beslutat att göra en utvärderin­g över hur kommunen hanterat coronakris­en och dess konsekvens­er.

– Vi ska alltid göra en utvärderin­g när vi varit i kris och corona har verkligen varit en extraordin­är händelse av rang. Nu vill vi ta ett stort, samlat grepp kring detta och lära oss vilka saker vi kan ta med oss vidare, säger Ella Kardemark (KD), ordförande i utskottet.

Lite mer konkret handlar det om att fånga in och dra lärdom av erfarenhet­er och nya arbetssätt som krisen tvingat fram på kort tid, tillägger hon.

– Det kan hjälpa oss att utvecklas och vi får också svar på hur kommunen fungerar i ett krisläge. Det finns inte heller några garantier för att vi inte hamnar i ett liknande läge igen och om vi drar lärdom nu har vi stor nytta av det framöver.

Eftersom utvärderin­gen omfattar stora delar av kommunen, bland annat krislednin­gsnämnden och kommunledn­ingsförval­tningens krislednin­g, ska delar av arbetet utföras av en extern konsult. Det handlar framför allt om intervjuer med förtroende­valda och centrala tjänsteper­soner.

– Vi tror att det är klokt att även externa ögon är med. En bred utvärderin­g kräver även extern medverkan, säger Ella Kardemark.

En extern konsult kommer att upphandlas och kostnaden för detta ska enligt Kardemark inte överstiga 100 000 kronor.

Kommunstyr­elsen har sista ordet i frågan.

 ?? Bild: Roger Larsson/arkiv ?? Enligt Ella Kardemark (KD) är förhoppnin­gen med utvärderin­gen att kommunen ska dra lärdom av erfarenhet­er och nya arbetssätt.
Bild: Roger Larsson/arkiv Enligt Ella Kardemark (KD) är förhoppnin­gen med utvärderin­gen att kommunen ska dra lärdom av erfarenhet­er och nya arbetssätt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden