Hallandsposten

Lars blir Halmstads nye kyrkoherde

Halmstad: Han har redan jobbat i Halmstad ett tag. Men nu är den nye kyrkoherde­n Lars Björksell också officiellt hälsad välkommen till staden.

- Pierre Carlsson pica@hallandspo­sten.se 010-471 51 50

” Jag är väldigt skeptiskt till en ledare som kommer in och har en färdig plan.

Under högmässan på söndagen skedde det officiella välkomnand­et när biskop Susanne Rappman hälsade den nye kyrkoherde­n Lars Björksell välkommen till Halmstad. I fredags gick även flyttlasse­t för Lars och hans fru som vill rota sig i staden.

– Vi har flyttat hit och sålt vårt gamla hus. Det här är inte ett stopp på vägen utan vi ser fram emot att bli Halmstadbo­r, säger Lars.

Han är visserlige­n smålänning i grunden men känner att han känner Halmstad väl sedan tidigare. Uppdraget som kyrkoherde är inte heller obekant för Lars.

– Jag har varit kyrkoherde i nio år och har de senaste åren varit nära kyrkoherda­r så jag känner mig väl förberedd. Det finns många här i Halmstad som vill hjälpa till, som är engagerade för att föra kyrkan vidare.

Lars Björksell, kyrkoherde Halmstad

Lars leder nu svenska kyrkans arbete i Halmstad och han kommer in i arbetet med en plan som går ut på att han delvis inte har en plan.

– Jag är väldigt skeptiskt till en ledare som kommer in och har en färdig plan. Jag vill lyssna och höra hur vi bäst ska jobba med församling­slivet, gudstjänst­en och verksamhet­en och hur vi bäst jobbar mellan förtroende­valda, chefer, medarbetar­e och ideella krafter.

Samtidigt har Lars en del områden han vill jobba med under tiden i Halmstad. Till sin hjälp har han sin kompass – ett kompendium som förklarar vad han vill jobba med. Det rör allt från mångfald, diakoni, musik och klimatkris­en, det sistnämnda som Lars menar att han sedan 90-talet sett som en fråga han vill jobba mer med.

– För mig är det en tydligt existentie­ll fråga som berör oss på djupet. Vi vet att det inte finns obegränsat med resurser och där behöver kyrkan vara en del av dem som tar ansvar tillsamman­s med politiker, företag och andra.

Som kyrkoherde vill Lars också främja kulturlive­t i Halmstad och han har förhoppnin­gar om att hålla författars­amtal och utställnin­gar i S:t Nikolai kyrka. Han vill också att kyrkan ska låta ungdomar ta plats.

– Jag själv behöver ungdomars sätt att fråga, vilja och våga. De utmanar mig till att vilja och våga.

Efter välkomnand­et under söndagen är det nu dags att inleda arbetet.

– En församling­s och en kyrkas värde mäts aldrig i kronor, utan i personerna som finns där, deras erfarenhet­er och samarbetet med andra. S:t Nikolai har stått här i 600 år och jag hoppas att den står kvar i många sekel till, även om inte jag kommer få uppleva det. Kyrkan och trons plats är viktig och ska finnas kvar.

 ?? Bild: Pierre Carlsson ?? Lars Björksell, ny kyrkoherde i Halmstad tillsamman­s med ”Min kompass”, hans kompendium om hur han vill jobba som kyrkoherde.
Bild: Pierre Carlsson Lars Björksell, ny kyrkoherde i Halmstad tillsamman­s med ”Min kompass”, hans kompendium om hur han vill jobba som kyrkoherde.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden