Hallandsposten

Student från Halmstad deltar i matematik-os

Halmstad: Loke Gustafsson deltog förra året i den internatio­nella matematiko­lympiaden. Nu får han chansen igen, i ett annorlunda format.

- Pierre Carlsson

Årets internatio­nella matematiko­lympiad blev först uppskjuten innan det bestämdes att den ska genomföras digitalt. Det hindrar inte Halmstadbö­rdige Loke Gustafsson från att delta i tävlingen som en representa­nt i det sex personer starka svenska lag som kommer att delta via länk från Lund i början av den här veckan.

– Det är ju jättekul för man är med det svenska laget och alla i det svenska laget är jättetrevl­iga människor och man får lösa problem tillsamman­s, säger Loke.

Loke har varit

med i olympiaden tidigare, då han deltog i både den och flera nationella tävlingar i Sverige förra året. Olympiaden burkar genomföras i juli, men på grund av coronapand­emin fick tävlingarn­a skjutas upp till i början av den här veckan. Det har gjort att Loke har hunnit lämna Kattegatt gym n a i set för Chalmers i Göteborg, där han pluggar teknisk matematik.

– Först var idén att det ändå skulle gå att vara på plats men senare sade de att det fick bli online. Det kommer bli tråkigare för sociala aktivitete­r via zoom är lite tråkigt. Men det vore inte kul om det var helt inställt.

Tävlingarn­a genomförs under

två dagar där deltagarna får 4,5 timme på sig varje dag att genomföra tre problem. Medaljer delas ut till drygt hälften av deltagarna baserat på hur bra de genomför problemen, och det delas ut dubbelt så många silvermeda­ljer och tre gånger så många bronsmedal­jer jämfört med guldmedalj­er.

– Det är en hel del medaljer men det är fortfarand­e en extrem konkurrens. Om det går bra kan jag väl ta brons men mest är det kul att vara med, säger Loke.

 ?? Bild: Privat ?? Loke Gustafsson är tidigare elev på Kattegattg­ymnasiet.
Bild: Privat Loke Gustafsson är tidigare elev på Kattegattg­ymnasiet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden