Hallandsposten

Viruset fick rytande traktorer att tystna

Mellby: Laholms pullingfes­tival ställs in på grund av pandemins publikrest­riktioner. – Vår tävling är till för publiken, säger arrangören Thomas Alexanders­son.

- Henrik Williamsso­n

I oktober brukar tusentals åskådare vallfärda till åkern i Mellby för att se – och höra – enormt starka traktorer mäta sina krafter i traktorpul­ling.

Men inte i år. Hallandstr­aktor p ull in g klubb har ställt in tävlingen. Anledninge­n är förstås coronaviru­set.

– I våras kändes det rätt lugnt. Eftersom vår tävling alltid ligger sist på året trodde vi att det skulle vara möjligt att arrangera den. Men så blev det ju inte alls, säger Thomas Alexanders­son.

– Vi funderade ett tag på att kunna ha en lösning med separata entréer till norra och södra läktaren om man hade fått ta in 500 personer. Men det hade inte varit praktiskt genomförba­rt. Tyvärr.

Även övriga tävlingar runt om i landet har en efter en ställts in under 2020.

– Det blev en enda tävling i Skåne. Den kördes utan publik men sändes på internet, säger Thomas Alexanders­son.

Att köra med tomma läktare var inget för er?

– Vår tävling är till för publiken. Vi är en av de största i Sverige och det är för att vi satsar på publiken med mycket arrangeman­g och kringaktiv­iteter. Så nej, det var aldrig ett alternativ.

– Det är tråkigt. Vi är många engagerade och brukar ha skolklasse­r som jobbar åt oss och får betalt. Nu får de ingenting till sin skolresa.

Traktorpul­larna får ladda inför nästa år i stället.

– Ja, det gör vi. Nu är kommunen markägare och vi hoppas på ett bra samarbete med dem. Vi har blivit väldigt väl bemötta och hoppas även att man kan få ut fler motorsport­er på platsen. Det hade varit drömmen att få använda den mer.

 ?? Bild: Henrik Williamsso­n/arkiv ?? Utan publik blir det ingen motorfest på åkern i Mellby. Tävlingsle­daren Thomas Axelsson och Hallands traktorpul­lingklubb har ställt in årets pullingfes­tival.
Bild: Henrik Williamsso­n/arkiv Utan publik blir det ingen motorfest på åkern i Mellby. Tävlingsle­daren Thomas Axelsson och Hallands traktorpul­lingklubb har ställt in årets pullingfes­tival.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden