Hallandsposten

Hoten mot handlare har ökat kraftigt

Stölderna i butikerna ökar och hoten mot personalen blir allt vanligare. – Och det gäller inte bara i de utsatta områdena, säger Svensk Handels säkerhetsc­hef Per Geijer.

- Olle Lindström/tt

Bransch- och arbetsgiva­rorganisat­ionen Svensk Handel frågar återkomman­de sina medlemmar, handlarna, om hur de ser på tryggheten.

Och riktningen är tydlig, och har så varit i flera år. Handlare flyr vissa områden och låter bli att etablera sig där det upplevs som allt mer otryggt när de kriminella gängen breder ut sig, enligt Per Geijer.

– Det här är väldigt allvarligt. Det smyger sig på, det nöter ner anställda och företagare, säger han.

Det finns en känsla av staten inte mäktar med. Politikern­a, oavsett färg på regering, har inte tagit det här på allvar, enligt Geijer.

– Det är ett gemensamt misslyckan­de.

Den senaste Trygghetsb­arometern från andra kvartalet i år visar det mest nedslående resultatet sedan mätningarn­a började 2018. Coronapand­emin har kommit som ett extra slag ovanpå allt annat, enligt Per Geijer.

Resultatet visar att lite fler än varannan handlare har varit utsatt för brott den senaste tiden. 17 procent svarar att de blivit utsatta för hot eller våld i samband med stöld eller snatteri. Föregående kvartal var den siffran åtta procent.

– Det har vi sett en väldigt kraftig ökning av senaste kvartalet, säger Geijer.

Många handlare tar tag i det som de själva kan göra. De ändrar i sortimente­t eller ändrar tillgängli­gheten på de mer stöldbegär­liga varorna. Man går samman med lokala aktörer och det investeras betydligt mer i säkerhetsu­trustning som övervaknin­g och väktare.

Svensk Handel har en önskelista till politikern­a: Vardagsbro­tt som snatteri måste tas på större allvar. Snabbare påföljder för stölder i butik. Fler synliga poliser på gator och torg. Möjlighet att införa tillträdes­förbud i butiken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden