Hallandsposten

Mordhotad handlare tar strid mot gängen

Han har satt stopp för hotfulla skolungdom­ar i butiken. Han har också blivit rånad och mordhotad. Icahandlar­en Örjan Josefsson ser gäng som breder ut sig och hur kriminalit­eten blir råare.

- Olle Lindström/tt

Icahandlar­en Örjan Josefsson är van att stå i centrum, kanske inte på det vis han tänkt sig. Han har tvingats se på när hans fru blir beskjuten vid ett rån i den egna butiken. Han har blivit mordhotad flera gånger. Men att ta sitt pick och pack och ge upp; nej, även om det varit nära har det egentligen aldrig varit aktuellt, berättar han.

Att han är lite av en lokalkändi­s märks tydligt. De flesta hälsar glatt på Icachefen, både inne i butiken och ute på torget i Bro, några mil nordväst om Stockholm.

Direkt rädd säger han sig inte vara. Hans arbete som tydlig och synlig förespråka­re för att få stopp på gängkrimin­alitet och otrygghet har medfört en viss respekt – som tuff men schysst. Han har också låtit ungdomar med cv:n fulla av domar från rättsväsen­det få praktik i butiken.

Är du Icahandlar­e eller socialarbe­tare?

Först kommer en tankepaus och ett litet uppgivet skratt.

– Jag är en Icahandlar­e som gett mig faan på att få ordning på det här området, säger Örjan Josefsson.

Med stort engagemang berättar han om vad som vad som sker runt butiken, i samhället omkring honom, om vad som behöver göras. Han skräder inte orden, det har kommit till vägs ände, anser han. Nu måste alla, polis, skola, socialen, politiker, företagare hjälpas åt – tillsamman­s och inte var och en för sig gömda bakom sekretessr­egler.

– Vi måste gemensamt jobba med det här. Och vi lokala företagare måste in och hjälpa till, säger han.

Han beskriver bland annat hur

det tidigare kom in horder av skolungdom­ar från närliggand­e skola in i butiken. De stal, trakassera­de personalen och var allmänt hotfulla.

– Det blev obehagligt, ett arbetsmilj­öproblem, personal ville inte jobba.

Han vände sig då till skolan för att få ledningen där att besluta om ett allmänt tillträdes­förbud till butiken. Det gav omedelbar effekt och stölderna avtog markant.

Efter ett flertal rån, dels mot den egna butiken, men även andra kringligga­nde drogs ett samverkans­projekt i gång med myndighete­r och företagare involverad­e.

Samhället måste tidigare sätta stopp. Snatteri är ett instegsbro­tt som i dag bara viftas bort, menar han. Det är inte så svårt att tidigt se vilka barn som kommer att hamna på glid, enligt Josefsson.

– Men varför gör man ingenting?

Som företagare mäter han gärna gärningar i pengar och återkommer till en forskare som räknat ut att en ungdom som hamnar fel, begår mängder av brott och alla följder det innebär, kostar samhället 25 miljoner kronor mellan åldern 15 till 26 år.

 ??  ?? Med tydliga krav har Icahandlar­en Örjan Josefsson fått bort hotfulla horder av ungdomar i butiken.
Med tydliga krav har Icahandlar­en Örjan Josefsson fått bort hotfulla horder av ungdomar i butiken.
 ?? Bild: Janerik Henriksson/tt ??
Bild: Janerik Henriksson/tt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden