Hallandsposten

Många missar mammografi­n under pandemin

Mammografi­n har påverkats dramatiskt av coronapand­emin. Många som kallats till bröstunder­sökningen har valt allt utebli av rädsla för smittsprid­ning. Men är viktig. – Den kan innebära skillnaden mellan liv och död, säger Susanne Dieroff Hay, ordförande i

- Jonas Dagson/tt

Coronapand­emin har ställt mycket kring screeningm­ammografin på ända. Olika enheter inom de 21 regionerna har hanterat situatione­n på olika sätt. En del enheter har helt stängt, andra har fortsatt nästan som vanligt.

– Mammografi­n pausades i mars på grund av smittrisk och för att få resurser till covidvårde­n. I maj startade den igen för kvinnor under 70 år, säger till exempel Charlotta Sävblom, överläkare och verksamhet­sutvecklar­e vid Regionalt cancercent­rum Stockholm–gotland.

I Västra Götaland har man förlängt intervalle­t för mammografi från 21 till 24 månader och valt att inte kalla kvinnor över 70 år.

Ett problem har varit att på många enheter har kvinnor som kallats till undersökni­ng avbokat eller uteblivit. I Västra Götalandsr­egionen har det under perioder handlat om omkring en tredjedel. Och uteblivna patienter orsakar problem.

– Man ligger precis på gränsen med personal och när man får en fördröjnin­g på grund av pandemin med en stor sänkning i deltagande­t leder det till en fördröjnin­g för alla, säger Joakim Ramos, överläkare och ordförande i nationella arbetsgrup­pen för mammografi.

Den så kallade mammografi­lagen säger att kvinnor mellan 40 och 74 år ska erbjudas undersökni­ng minst en gång vartannat år. Men det är ett krav som alla enheter inte längre klarar av.

– Pandemin har gjort att man har tvingats att ta andra hänsyn. Vissa avdelninga­r har lånat ut sin personal till covidavdel­ningar. Det har handlat om att rädda liv om tio år som vi gör i screeninge­n eller att rädda liv nu på aktivt sjuka. Och framför allt har det handlat om att försöka minska smittsprid­ningen, säger Joakim Ramos.

Men enheterna kommer nu att göra vad de kan för att få ner intervalle­t och beta av köerna.

 ?? Bild: Christine Olsson/tt/arkiv ?? Massunders­ökningen (screeeing) av bröstcance­r har påverkats dramatiskt av coronapand­emin. Många som kallats har valt allt utebli av rädsla för smittsprid­ning.
Bild: Christine Olsson/tt/arkiv Massunders­ökningen (screeeing) av bröstcance­r har påverkats dramatiskt av coronapand­emin. Många som kallats har valt allt utebli av rädsla för smittsprid­ning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden