Hallandsposten

Här står striden som kan leda till Vita huset

Joe Biden har haft ledningen i månader – men nu knappar Donald Trump in. Florida, kronjuvel bland vågmästard­elstater, kan mycket väl bli den plats där USA:S presidentv­al avgörs. – Både Biden och Trump tror att de kan vinna här, konstatera­r statsvetar­en Au

- Tina Magnergård Bjers/tt

Jewett, som är professor vid University of Central Florida, svarar leende med ett dubbelt scenario på nästan varenda fråga TT ställer:

De pågående protestern­a mot rasism kan gynna Demokrater­nas utmanare Joe Biden, som har starkt stöd bland minoritete­r. Men de upplopp och plundringa­r som följd på protestern­a i vissa städer kan främja presidente­n, som profilerat sig som den som står för lag och ordning.

Och ja, vissa väljare kan dra slutsatsen att Trump är rätt person att leda den ekonomiska återhämtni­ngen när coronapand­emin lättar. Men Vita husets kritiserad­e hantering av covid-19 kan också urholka stödet för presidente­n.

– Många kommer nog att titta på ekonomin och de höga dödstalen och säga att det är Trumps fel. Bara här i Florida har över 12 000 människor dött, påpekar Jewett.

– Det kan mycket väl påverka äldre, vita väljare – en grupp som i stor utsträckni­ng stödde Trump för fyra år sedan.

” En kandidat måste avsätta mycket tid och mycket pengar och göra sin hemläxa för att vinna här.

Aubrey Jewett

Det sistnämnda har Demokrater­nas Joe Biden tagit fasta på. På lokala tv-kanaler rullar nu reklam där pensionäre­r som flyttat till Florida för att njuta av en ålderdom i solen klandrar presidente­n för dålig pandemihan­tering och höga dödstal. Kampanjen är riktad mot mellersta Florida, där det bor många äldre så kallade ”sunbirds”

– solfåglar, personer som bor i södern på vintern.

Men för att ta hem Florida måste en presidentk­andidat även leverera budskap som faller i god jord hos delstatens stora minoritets­grupper, spansktala­nde och svarta, samt den ansenliga grupp militärer som bor där. Och varje väljargrup­p har undergrupp­er, bland de spansktala­nde finns exempelvis kubanska amerikaner som brukar rösta mer konservati­vt än övriga ”hispanics”.

– En kandidat måste avsätta mycket tid och mycket pengar och göra sin hemläxa för att vinna här.

Det gäller att noggrant formulera sina olika budskap, säger Jewett.

– I klarspråk betyder det att Biden måste understryk­a Trumps otillräckl­iga virushante­ring och det stora antalet döda i covid-19. Trump måste tala om ekonomisk återhämtni­ng och lag och ordning.

Varför är då den palm- och träsktäta halvön i sydöst så viktig? Det beror på att Florida är den största vågmästars­taten, med 29 eftertrakt­ade elektorer. I ett presidentv­al där allt handlar om att komma först till 270 elektorer, och där många delstater redan är ”säkra” republikan­ska eller demokratis­ka fästen, blir kampen om delstater där det står och väger mellan de politiska partierna desto intensivar­e.

Floridas invånare har en historia av att byta politisk färg. 1996 såg de till att få demokraten Bill Clinton omvald, vid de två efterfölja­nde valen stödde en majoritet i stället republikan­en George W Bush och därefter ställde man sig bakom demokraten Barack Obama under två mandatperi­oder. År 2000 hängde hela presidentv­alet på det jämna re

sultatet i Florida mellan Bush och demokraten Al Gore. En utdragen tvist gjorde att Bushs seger med 537 röster till slut avgjordes av Högsta domstolen.

– Vi är bra på omräkninga­r här, säger Jewett torrt.

För fyra år sedan kampanjade både Trump och Demokrater­nas Hillary Clinton aggressivt i Florida in i det sista. Opinionsmä­tningar tydde på seger för Clinton men Trump vann med 1,2 procentenh­eter.

Det är bara aningen mindre än de 1,6 procentenh­eter som utgör

Bidens övertag över Trump i mätningarn­a just nu. Jewett noterar att båda har en tid av intensiv uppvaktnin­g av Floridaväl­jare framför sig, något han tror blir svårare för presidente­n.

– För fyra år sedan höll Trump många stora massmöten här, både inomhus och utomhus. Det var hans sätt att skapa entusiasm hos väljarbase­n. Men jag ser inte att han kan kampanja på samma sätt i år, många väljare är alltför måna om sin hälsa.

 ?? Bild: Joe Cavaretta/tt/ap ?? En skulptur av Demokrater­nas presidentk­andidat Joe Biden och den sittande republikan­ske presidente­n Donald Trump i Fort Lauderdale i Florida.
Bild: Joe Cavaretta/tt/ap En skulptur av Demokrater­nas presidentk­andidat Joe Biden och den sittande republikan­ske presidente­n Donald Trump i Fort Lauderdale i Florida.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden